Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Nakon virovitičke, gasi se i osječka Šećerana?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.02.2021. 13:08 
Naslov:  Nakon virovitičke, gasi se i osječka Šećerana?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 


[18.02.2021.] U osječkoj šećerani ostaje raditi tridesetak radnika


[13.02.2021.] Uskoro bi se mogao ugasiti još jedan važan industrijski pogon u Slavoniji, a to je osječka šećerana, piše portal Agroklub.

Nagađanja da se šećerana zatvara potaknula je priča Zlatka Ivanetića, koji je u njoj skupio 23 godine radnog staža, kao tehnolog u vrijeme kampanje, a u ostatku godine na poslovima remonta i održavanja.

Ivanetić kaže kako su najnormalnije završili lanjsku kampanju, krenuli na preraspodjelu dana u zimskom periodu, da bi ovog tjedna pojedini radnici bili pozvani u upravu potpisati zahtjeve za otpremninu te im je rečeno da će od ponedjeljka 15. veljače završiti na birou.

"Nitko od vlasnika nije izašao pred nas i rekao nam što se događa. Mi radnici se međusobno dopisujemo, razmjenjujemo informacije. A i mediji šute. Ako je gotovo, gotovo je, ali neka nam to netko službeno kaže", ogorčeno priča Ivanetić.

Navodno postoje dvije liste za radnike, jedna je za otpremninu u iznosu od 3000 kuna po godini radnog staža plus četiri bruto plaće, a druga za one kojima će se ponuditi novi ugovor za nastavak posla na demontaži ili pak rad u Županji gdje će navodno trebati tehnologa. "Ali, nju će dobiti samo oni koji imaju neprekidan radni staž. Kampanjci koji su skupili i deset, petnaest godina u Šećerani neće dobiti ništa", upozorava Ivanetić.

Ivanetić dodaje i kako će se ovih dana raditi i demontaža dijela pogona koji će potom biti odvezen u Županju. "Kada jednom strojevi odu, više nema povratka", zaključuje Ivanetić. Dodaje da bi poslovi u pakeraju mogli potrajati i do jeseni jer je zaliha šećera puno.

Matija Brlošić, potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, komentirao je da bi ovo bio logičan slijed događaja, obzirom na nedavno zatvaranje Tvornice šećera Viro u Virovitici. Kaže da su mogući razlozi financijske prirode vezano za plasman šećera i sve manji broj hektara pod šećernom repom u Hrvatskoj.

Priča se o potencijalnom sastanku iza nedjelje kada bi se trebalo saznati više informacija o budućnosti šećerane i njezinih radnika. Prema zadnje dostupnim podacima iz 2019. godine, osječka tvornica šećera imala je 262 zaposlenih s godišnjim prihodom od 449.000 kuna.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Steam/Foto-arhiva031


Zadnja promjena: Redakcija 031; 18.02.2021. 9:48; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 13.02.2021. 22:14 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ne znam je li netko primijetio kolike su maloprodajne cijene šećera u trgovinama. Uz tako niske maloprodajne cijene možete misliti kolike su tek veleprodajne. Proizvodnja šećera je postala neisplativa u Hrvatskoj. Zašto je tome tako, to je pak drugo pitanje. To nije problem od jednog poteza, šahovskim rječnikom rečeno. Slom šećerana, a i drugih tvornica, rezultat je niza loše odigranih poteza dosadašnjih vlasti u zadnjih 30 godina, a ponajviše HDZove (jer je najdulje vladala). Pošto nikakvih bitnih promjena politike nema na vidiku, ovakvi se slučajevi mogu očekivati i u budućnosti.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: