Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Prošle godine na području Osijeka rođeno 900 beba, čak 50 više nego u 2019.

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65429
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.02.2021. 18:20 
Naslov:  Prošle godine na području Osijeka rođeno 900 beba, čak 50 više nego u 2019.
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U iščekivanju službenih podataka o broju rođenih beba u prošloj godini od strane Državnog zavoda za statistiku, portal gradonačelnik.hr objavio je rezultate vlastitog istraživanja u kojim je gradovima lani rođeno najviše djece i gdje je najveći porast broja novorođenih beba.

Podaci dobiveni iz gradova nisu konačni ni službeni, ali ipak ukazuju na neke pozitivne trendove – od 85 gradova koji su se uključili u istraživanje čak 50 ih bilježi porast broja rođene djece. Ukupno je tako u 85 hrvatskih gradova lani rođeno 12.251 djece, 189 više nego u 2019. kada je rođeno 12.062 djece.

Od 50 gradova koji su u plusu, njih 30 bilježi dvoznamenkasti porast, a rekorder je Grad Osijek, ujedno jedini veliki grad među 35 prvoplasiranih. Temeljem broja zahtjeva za naknade za bebe, a koji još uvijek pristižu, procjena je da je prošle godine na području Osijeka rođeno 900 beba, najviše od svih gradova koji su sudjelovali u istraživanju i čak 50 više nego u 2019.

Na drugom mjestu po najvećem rastu broja rođenih beba u odnosu na 2019. su Vinkovci, u kojima su, procjenjuje se, rođene 32 bebe više nego godinu ranije, a slijede Vrbovec, Slatina i Bjelovar.

Gledamo li, pak, postotni porast, na prvom je mjestu Slunj u kojem se rodilo čak 46,2 % beba više nego u 2019., a na drugom je mjestu Novalja sa 45,2 posto beba više. U Krku je porast 38,9 %, a iznad 30 % su još Vis, Rab, Slatina i Zabok.



Veseli me podatak o povećanju broja rođene djece u 2020. godini i očekujem nastavak takvog trenda. Grad Osijek provodi čitav niz demografskih mjera za koje izravno izdvajamo oko 60 milijuna kuna godišnje, a uz redovne financijske potpore, roditeljima osiguravamo i potpore u stvaranju ravnoteže između obiteljskog i poslovnog života te u stambenom zbrinjavanju. Ove godine uveli smo i jednu novu mjeru, odnosno potporu mladim obiteljima za troškove medicinski pomognute oplodnje. Za to smo osigurali pola milijuna kuna obiteljima te oko 300 tisuća kuna osječkom KBC-u. Vodimo računa i o razvoju odgojno-obrazovne infrastrukture pa smo, osim energetskih obnova škola i vrtića, dogradili dvije osnovne škole te izgradili dva nova vrtića, a uskoro krećemo u izgradnju i trećega. Najvažnije nam je da roditelji u Osijeku znaju da i nakon rođenja djeteta ne prestaje briga i pomoć Grada“, izjavio je gradonačelnik Ivan Vrkić komentirajući rezultate istraživanja.

Grad Osijek pozitivne demografske trendove direktno potiče s desetak mjera – od naknada za bebe u iznosu od 2000 kuna, naknada za roditelje posvojitelje u istom iznosu, a jedan su od rijetkih gradova koji mladim obiteljima financijski pomaže i u pokrivanju troškova medicinski potpomognute oplodnje. Sufinanciraju rad vrtića, a svako treće i iduće dijete u obitelji ima besplatan vrtić. Osigurava se i besplatna školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva kao i produženi boravak u osnovnim školama, stipendiraju učenike i studente, a osnovali su i posebnu zakladu „Srce grada Osijeka“ čija je svrha pomoć djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Na početku svake akademske godine Zaklada raspisuje Javni natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima, a ukupna vrijednost pojedinačne stipendije iznosi 18.000 kn. Uz to, učenici i studenti iz obitelji slabijeg imovinskog stanja imaju besplatan javni prijevoz.

No, unatoč pozitivnim brojkama u velikom dijelu gradova, demograf Ivan Čipin sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta nije optimist što se tiče demografskih trendova. Očekuje da će i službeni podaci DZS-a potvrditi njihove prve procjene za 2020. koje govore o oko 180 beba manje nego u 2019. godini, a za 2021., unatoč nekim optimističnim očekivanjima od korona-karantene, očekuje još gore brojke i veći minus. Razlog tome je pad broja sklopljenih brakova zabilježen u prošloj godini, jer se još uvijek nešto manje od 80 posto djece rađa u brakovima, kao i činjenica da su zbog korone na gotovo pola godine, među ostalim, bili zaustavljeni i postupci umjetne oplodnje.

Ovdje imamo jedan drugi problem koji je nemoguće riješiti klasičnim mjerama – naknadama za bebe, cijenama vrtića, itd…, a to je što nam raste prosječna starost u gradovima i u dijelu, pogotovo onih malih, više jednostavno nema dovoljno mladih žena fertilne dobi pa ni pronatalitetne mjere neće rezultirati povećanjem broja novorođenih. Zato je ključno da mali gradovi fokus usmjere na mjere kojima će zadržati i privući mlade ljude da ostanu odnosno da se u njih dosele, kao što su potpore za kupnju kuće,stana ili zemljišta, potpore za zapošljavanje, te da osiguraju naprednu digitalnu infrastrukturu, kvalitetno obrazovanje i zdravstvenu skrb i sve ostalo što je potrebno za bolju kvalitetu života u manjim sredinama“, upozorava prof. Čipin.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Pexels.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
pitamskitam
Offline
Ukupno postova: 2
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.02.2021. 9:18 
Naslov: Beark ! Re: Prošle godine na području Osijeka rođeno 900 beba, čak 50 više nego u
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Bravo za Osijek. I gradonačelnik Vrkić se uključio s jednom bebom od okruglo 900 rođenih... jedan ali vrijedan dar s neba. Barem nešto... Very Happy

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: