Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Unatoč pandemiji, broj obrtnika u OBŽ-u povećan u 2020.

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.02.2021. 12:38 
Naslov:  Unatoč pandemiji, broj obrtnika u OBŽ-u povećan u 2020.
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Iz Obrtničke komore Osječko-baranjske županije stižu dobre vijesti. Unatoč otežanom poslovanju zbog pandemije Covida-19, broj obrta u 2020. porastao je u odnosu na 2019., izvještava Osječka televizija.

U tome su im pomogle i mjere koje su donijele država te jedinice lokalne i područne samouprave. Tako, ukoliko se u 2021 bude moglo normalno poslovati, većih posljedica po obrtništvo na istoku Hrvatske ne bi trebalo biti.

Hrvatsko obrtništvo prošlo je kroz krizu 2008. godine kada su opstali oni najjači i, zahvaljujući tom iskustvu, lakše se nose s posljedicama krize prouzročene Covidom-19. Tome treba dodati hrabrosti entuzijazam onih obrtnika koji su se, unatoč situaciji, odlučili upustiti u nove poslovne izazove, 2020. i nije ostavila katastrofalne posljedice, gledano kroz prizmu obrtnika.

Darko Knežević, predsjednik Obrtničke komore OBŽ: rast broja registriranih obrta na 4.780, što je u usporedbi s 2019. Porast sa 4.542, odnosno 5%. Dobar dio kolega uspio je sačuvati svoje obrte zahvaljujući mjerama Vlade. U 2021. Očekuje se da će obrtništvo ponovno uzletjeti i krenuti punim jedrima prema naprijed.

Nažalost, kriza se ne odražava jednako na sve obrtnike. Oni koji imaju manji broj zaposlenih, lakše će ju izgurati. Najgore su, za sada, prošli oni vezani uz ugostiteljstvo koji su u najmu poslovnog prostora, koji su dosta investirali u njega, koji su uzeli kredite za planirane dugoročne investicije.

Iako je ovo vrijeme smanjene poslovne aktivnosti, ne treba očajavati već ga iskoristiti za podvlačenje crte i detaljnije planiranje predstojećih aktivnosti pa čak i novih investicija, iako tu postoji jedna otegotna okolnost. Naime, banke uvijek gledaju poslovanje u prethodnoj i tekućoj godini, pa kad imate pad u odnosu na prošlu godinu, banke to gledaju kao minus. Stoga banke moraju imati sluha za nove poslovne poduhvate obrtnika pogođenih krizom.

No, unatoč zatvorenim objektima i manjim prihodima, obrtnici su pokazali i veliko srce u svjetlu nedavnog razornog potresa. Svih šest udruženja OBŽ-a uplatila su novčana sredstva, a Obrtnička komora OBŽ prikupila je 120.000 kuna i to je uplaćeno na račun za pomoć nastradalima.





Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: