Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Nepoznati muškarac nagovarao djecu da pođu u automobil s njim

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65424
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.01.2021. 11:07 
Naslov:  Nepoznati muškarac nagovarao djecu da pođu u automobil s njim
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

[2.1.2021.] Određen istražni zatvor protiv muškarca (27) koji je nagovarao djevojčice da uđu u njegov automobil


[30.01.2021.] Policijska uprava osječko-baranjska zaprimila je dojave nekoliko roditelja da se 25. i 27. siječnja ove godine, na ulici u jednom mjestu na području Osječko-baranjske županije, nepoznati muškarac zaustavio automobilom te nagovarao njihovu djecu da uđu u vozilo i pođu s njim, a što su djeca odbila te su se udaljila. Četvero djece povjerilo se roditeljima nakon čega su roditelji kontaktirali policiju.

Policijski službenici nadležne policijske postaje odmah su poduzeli intenzivne aktivnosti kako bi utvrdili sve okolnosti i činjenice. Ubrzo su navodi djece potvrđeni, a nepoznati muškarac je identificiran te uhićen sutradan, 28. siječnja 2021. godine. Nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje te je utvrđena osnova sumnje da je na štetu četvero djece počinio kazneno djelo „Protupravno oduzimanje slobode“ u pokušaju.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni muškarac predan je pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njega nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu.

Koristimo priliku skrenuti pažnju da je medijsko izvještavanje o kaznenim djelima počinjenim na štetu djece nužno provoditi sukladno zakonskim odredbama o zaštiti privatnosti djece te poštujući postulate novinarskog kodeksa i preporuka Pravobraniteljice za djecu o zaštiti privatnosti djece u medijima, a kako se ne bi doprinijelo daljnjoj viktimizaciji djeteta kao žrtve.

Također, napominjemo kako objavljivanje ili prenošenje bilo kakvih podataka, koji bi mogli dovesti do otkivanja djetetova identiteta te daljnje viktimizacije, nosi sa sobom i kaznenu odgovornost sukladno članku 178. Kaznenog zakona (Povreda privatnosti djeteta).

U ovom konkretnom slučaju ključnim se pokazalo povjeravanje djece svojim roditeljima te razvijena svijest djece o tome tko su im osobe od povjerenja, a za svoj postupak od načelnika policijske postaje dobila su "Pohvalnicu za hrabrost".

Potičemo sve roditelje na razgovor s vlastitom djecom i ohrabrivanje da im se bez straha povjere ukoliko im se dogodi nešto uznemirujuće. - izvijestili su iz policije.



Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: