Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Boce od pića od 0,2 litre od 1. siječnja u sustavu povratne naknade, mlijeko od 1. srpnja?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.01.2021. 8:46 
Naslov:  Boce od pića od 0,2 litre od 1. siječnja u sustavu povratne naknade, mlijeko od 1. srpnja?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju otpadnom ambalažom u sustav povratne naknade od 1. siječnja ove godine uvela se i ambalaža od pića u jednokratnoj plastičnoj, staklenoj i metalnoj ambalaži volumena 0,2 litre.

Sva jednokratna plastična, staklena i metalna ambalaža volumena 0,2 litre na tržištu RH nakon 1. siječnja mora imati GTIN oznaku i oznaku sustava povratne naknade.

Potrošač ima pravo na povratnu naknadu od prodavatelja ili upravitelja reciklažnim dvorištem samo za otpadnu ambalažu s oznakom sustava povratne naknade koja je ispražnjena od sadržaja, nije zgnječena ili uništena te uz jasno čitljivu GTIN oznaku.

Potrošači moraju obratiti pozornost jer u prijelaznom razdoblju će još neko vrijeme u opticaju biti pića u staroj ambalaži, stavljena na tržište do 1. siječnja, a takva ambalaža nema istaknutu oznaku “povratna naknada od 50 lipa”.

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost napominju da se ambalaža od dva decilitra može predati samo putem ručnog preuzimanja a ne putem automata, kako u njima ne bi završile i stare bočice bez oznake, za koje pri stavljanju na tržište nije uplaćena povratna naknada.

Prodavatelji i reciklažna dvorišta obavezni su ovu obavijest istaknuti na vidljivom mjestu kod ulaska u prodajni prostor ili na mjesto gdje se preuzima otpadna ambalaža.

Ostalo je još pitanje otkupa ambalaže mlijeka i mliječnih proizvoda koja se otkupljivala do 2015. godine. Vlada je prošle godine ponovno odgodila uvođenje ove naknade, umjesto 1. siječnja, na 1. srpnja. Naime, dosadašnji pokušaji ponovnog uvođenja otkupa ambalaže mlijeka i mliječnih proizvoda dočekani su na nož od strane domaćih proizvođača koji tvrde kako uvođenje naknade od 50 lipa znači poskupljenje litre svježeg mlijeka za 62 lipe, odnosno naknada plus PDV.







Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: