Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Inicijativa "Bijela lađa" pokrenula peticiju protiv gradnje na zelenoj površini Gornjodravske obale

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65664
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.01.2021. 13:36 
Naslov:  Inicijativa "Bijela lađa" pokrenula peticiju protiv gradnje na zelenoj površini Gornjodrav
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Građani okupljeni u Inicijativu „Bijela lađa“ ne odustaju od namjere da pod svaku cijenu spriječe izmjene Urbanističkog plana uređenja središta Osijeka kojom bi se privatnom investitoru omogućila izgradnja višenamjenske zgrade na prostoru nekadašnjeg restorana Bijela lađa na osječkoj Gornjodravskoj obali, izvještava Slavonska televizija.

Stanari osječke Gornjodravske obale tako su krajem prošle godine organizirali dva javna prosvjeda protiv odluke da ovaj prostor postane građevinska zona, a prijedlogu izmjene UP-a usprotivili su se i na nedavno održanoj online javnoj raspravi, nakon koje su gradskoj upravi predali više od 400 primjedbi i prigovora građana.

Podsjetimo, parcela na kojoj se nalazio bivši restoran „Bijela lađa“, koji se nalazi „prvi red do mora“ kako to naši ljudi vole reći, do 2016. bila je u vlasništvu tvrtke Osijek-Koteks, a onda ju je kupila tvrtka Žito koja je 2019. od Grada kupila i parcele koje čine prsten oko bivše „Bijele lađe“. Na tom prostoru planira se izgraditi nova zgrada na pet katova s poliklinikom i hotelom.

Građani Gornjodravske obale podsjećaju kako je, prema tadašnjem Urbanističkom planu, na tom prostoru bio izgrađen ugostiteljski objekt na razini visoke prizemnice koji nije nikome smetao. Danas se, kažu, udovoljava privatnom investitoru, zbog čega se mijenja postojeći Urbanistički plan kako bi se omogućilo povećanje katnosti sporne građevine sa sadašnje četiri etaže na pet. Proširuju se i gabariti građevinskog zemljišta na naknadno kupljene okolne parcele, što je posebice razljutilo stanare.

Stanari upozoravaju i na niz negativnih posljedica izgradnje nove zgrade izvan gabarita prijašnje Bijele lađe. Prije svega, tu je potencijalni problem za postojeće stambene zgrade koje se nalaze na pjeskovitom tlu i već su pretrpjele oštećenja prilikom izgradnje obližnjeg trgovačkog centra, a narušava se i jedna od najljepših gradskih vizura prema Dravi čime se pogoršavaju uvjeti stanovanja u ovom dijelu grada.

Stanari Gornjodravske obale upozoravaju i na sporne poteze gradske uprave. Posebno upada u oči cijena po kojoj je Grad prodao svoje zemljište. Naime, cijeli predmetni prsten na zemljištu od 895 m2 koje se nalazi u centru Osijeka pored rijeke Drave prodano je od strane Grada za 893 kn/m2 jedinom ponuditelju te je nekretnina prodana za 799.000 kn iako vrijedi višestruko više. Ugovor o kupoprodaji je potpisan 25. travnja 2019. godine.

U Inicijativi upozoravaju i na, po njima, bitnu izmjenu UP-a kojom se traži da se vodoopskrbna mreža nalazi ispod pješačke i biciklističke staze. To znači da će se prilikom izgradnje na čestici „Bijele lađe“ ili u slučaju bilo kakvog kasnijeg kvara na mreži, Promenada raskopati, što je potvrđeno i na javnom izlaganju izmjena UP-a. U UP-u koji je trenutno na snazi to nije predviđeno.

Uz sve navedeno, Građanska inicijativa „Bijela lađa“ poslala je dopis premijeru Plenkoviću i drugim institucijama tražeći da DORH i Uskok obave izvide oko ovog pitanja. Inače, nakon završetka javne rasprave o prijedlogu izmjene UP-a, započet će s potpisivanjem peticije protiv sporne gradnje kojom će tražiti podršku građana da cijelo područje Gornjodravske obale ostane zelena površina s parkovima, igralištima i arboretumom, a sve u službi građana i svih onih koji ondje žive. Konačnu odluku Gradsko vijeće trebalo bi donijeti na sjednici u veljači.

Peticiju možete pronaći ovdje.





Tekst: Osijek031.com

Pročitajte i..
Stanari Gornjodravske obale organizirali mirno okupljanje protiv izmjene GUP-a na mjestu Bijele lađe
Stanari Gornjodravske obale organiziraju mirna okupljanja protiv izmjene GUP-a na mjestu Bijele lađe
Veliko zanimanje građana za javnu raspravu o izgradnji na prostoru Bijele lađe

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: