Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Nacionalni stožer donio novu odluku o prelascima državne granice

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.01.2021. 13:04 
Naslov:  Nacionalni stožer donio novu odluku o prelascima državne granice
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nacionalni stožer Civilne zaštite danas je donio novu odluku o prelascima državne granice koja je usklađena s preporukama Vijeća o privremenom ograničenju neobaveznih putovanja, posebno iz država u kojima je raširen novi soj virusa.

Popis tih država donijet će Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a trenutačno su na tom popisu Velika Britanija i Južnoafrička Republika. Prema putnicima iz tih zemalja primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere, izjavio je načelnik Stožera Davor Božinović.

Svi putnici iz tih zemalja pri ulasku u Hrvatsku moraju pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati te će im se odrediti obavezna samoizolacija od 14 dana. Samoizolacija im se može skratiti na sedam dana ako o svom trošku obave PCR testiranje u ovlaštenim ustanovama i ako test bude negativan.

Putnici iz trećih zemalja, koji dolaze zbog neodgodivih osobnih razloga - pogreba, liječenja i slično, imat će slične uvjete kao oni iz država članica EU, ali boravak na području RH će im se ograničiti na maksimalno 12 sati.

Kada je riječ o osobama koje u Hrvatsku dolaze s ciljem dopremanja pomoći potresom pogođenom području, za njih vrijede posebna pravila. Oni će moći ući u Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti stožera, drugim riječima bez testa.

Zbog nekih nejasnoća oko prelaska granice hrvatskih državljana iz BiH prema RH, Božinović je podsjetio kako se odluka, koja istječe 15. siječnja, ne vezuje za državljanstvo već za teritorij države iz koje se dolazi u RH.

Pitanje državljanstva tu nema nikakvu važnost. Poanta je u tome odakle se dolazi, je li država na listi HZJZ-a ili na listama koje govore o incidencijama. Još je praktički cijela Europa u crvenom“, zaključio je Božinović.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: