Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Godina prepuna izazova u osječkom Dječjem kazalištu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65705
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 08.01.2021. 11:03 
Naslov:  Godina prepuna izazova u osječkom Dječjem kazalištu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u 2020. ostvarilo je veći dio svojih planiranih aktivnosti unatoč zahtjevnoj situaciji s epidemijom COVID 19. Brzom reakcijom i organizacijom uspjeli smo premostiti razdoblje u kojemu su brojna događanja otkazana i kazalište zatvoreno za publiku.

Iako su neki premijerni naslovi odgođeni zbog nemogućnosti dolaska suradnika iz inozemstva, pripremili smo nove i godinu završili s čak pet premijerno izvedenih naslova i jednom obnovom.

Budući da su kazališta u cijeloj Hrvatskoj jedno vrijeme bila i potpuno zatvorena, a kada su epidemiološke mjere i omogućile rad, naše gledalište moglo je primiti prvo 50-tak, a potom i još manji broj gledatelja ovisno o preporukama Stožera civilne zaštite. Godinu smo završili s brojkom od dozvoljenih 25 gledatelja u dvorani od 240 mjesta. No, unatoč tome odlučili smo igrati predstave dok god imamo gledatelje koji žele dolaziti u kazalište, pa su nam sve predstave bile popunjene dozvoljenim brojem. Brojevi su, jasno, u skladu s epidemiološkim preporukama i situacijom vezanom uz epidemiju COVID-19, manji nego prošlih godina.

Odigrali smo ukupno 140 predstava iz premijernog i repriznog programa. Ukupno je naše predstave u protekloj sezoni pogledalo 13478 gledatelja. U Dječjem kazalištu izvedeno je 105 predstava s 9793 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli smo 35 predstava, a pogledalo ih je 3685 gledatelja. Većina dogovorenih događanja u našem kazalištu je odgođena ili otkazana, no ipak je na svim programima u protekloj sezoni kroz kazalište prošlo oko 16000 gledatelja.

Obećavajuću 2020. godinu započeli smo s koprodukcijskom predstavom s Gradskim kazalištem Joza Ivakić Vinkovci - Ljepotica i zvijer u režiji Petronele Dušove (odigrana 12 puta), potom nam je „lockdown“ izrodio autorski projekt naših glumaca Ivane Vukićević, Gordana Marijanovića i Đorđa Dukića - interaktivnu predstavu Jednozubi gusar koja je ujedno i predstava koja je naviše puta izvođena u prošloj godini, naime ukupno smo ju igrali 25 puta, uglavnom na otvorenom, ponajviše smo ju igrali besplatno za mališane u dječjim vrtićima Grada Osijeka.

Uslijedila je također koprodukcijska predstava s Kazalištem Oberon iz Koprivnice za Osječko ljeto kulture Mali vitez Don Kiho i štitonoša Sancho u režiji i po tekstu Damira Mađarića (17 puta), a početkom nove sezone praizvedena je predstava Anton Žic, baba i harmonika, također u koprodukciji s Kazalištem Oberon autora i redatelja Damira Mađarića, a zatim i blagdanska Što igračke žele prema tekstu naše glumice Ivane Vukićević u režiji Nenada Pavlovića koju smo u prosincu razdoblju od 9 dana odigrali čak 18 puta. U povodu tradicionalne manifestacije Noć kazališta obnovili smo našu legendarnu predstavu Zeko, Zriko i Janje Branka Mihaljevića s potpuno obnovljenom scenografijom i kostimima koje je za ovu prigodu za naše kazalište osmislila mlada Tončica Knez. Na programu smo imali i 14 repriznih naslova iz prošlih sezona.

Kazalište je prema preporuci Ministarstva kulture i Stožera civilne zaštite za publiku u potpunosti zatvoreno 13. ožujka, a prva je predstava u zgradi ponovno izvedena 27. svibnja. Zatvaranje kazališta za publiku, pa nakon kratkog vremena i za probe, poremetila je planirane aktivnosti i značajno smanjila broj publike i predstava u konačnom zbroju, a novu sezonu u rujnu dočekali smo sa smanjenim kapacitetom gledališta. Ipak, zahvaljujući Osnivaču Gradu Osijeku i tvrtki GPP organizirali smo besplatan prijevoz školske djece na predstave, a predstave smo igrali, sukladno propisanim mjerama, za svega dva razreda.

Predviđeni premijerni rokovi također su zbog situacije bili pomjereni ili odgođeni. Premijera predstave Mali vitez Don Kiho i štitonoša Sancho, umjesto u travnju izvedena je na Osječkome ljetu kulture, dok je prvotno planirani naslov Nebeski Svaron i podzemni Suronja zbog novonastale situacije odgođen za 2021. Obnova predstave Zeko, Zriko i Janje, također predviđena za travanj, odgođena je za studeni 2020. te je izvedena na Noći kazališta. Planirane predstave Hrabri krojač i Orašar nisu realizirane zbog nemogućnosti dolaska suradnika iz Rusije i Srbije, ali su umjesto njih izvedene premijere predstava Anton Žic i Što igračke žele, čija je premijera također pomjerena za 10-tak dana zbog izolacije i samoizolacije. U ožujku smo privremeno obustavili i rad i sve probe naših studija: Početnice, Baletnog studija, Dramskog studija za osnovne i srednje škole, te njihove godišnje produkcije, koje su s radom nastavile u rujnu, no rad im je propisanim epidemiološkim mjerama ponovno obustavljen u prosincu. Unatoč pandemiji pokrenuli smo i novi studio u suradnji i na prijedlog Udruge Male note - glazbena radionica za djecu „Male note“ s elementima Montessori pedagogije i Orff muzikoterapije. Svi studiji rad nastavljaju nakon što bude ukinuta zabrana Stožera.

Želeći se prilagoditi novonastaloj situaciji vezanoj uz epidemiju korona virusa za vrijeme prvog zatvaranja pokrenuli smo online program „Ostani kući i kazalište uključi“ sa sloganom Bili u kući ili u stanu gledajte predstave na malom ekranu u kojemu smo predstave prikazivali na Osječkoj televiziji i online na svojoj službenoj Facebook stranici. Program je realiziran uz angažman tehničke službe i vanjskih suradnika koji su postojeće video materijale prilagodili emitiranju na televiziji te online, a video materijali našeg kazališta pregledani su više desetaka tisuća puta.

U Kazalištu su ipak održane i tradicionalne manifestacije Djeco kazalište vas zove, Zimske radosti i Noć kazališta, te Kazališni maraton, a za vrijeme prvog zatvaranja sudjelovali smo i u manifestaciji Kultura na kotačima u organizaciji Kulturnog centra Osijek.

Gostovali smo festivalima u zemlji i inozemstvu, uobičajeno naše su predstave izabrane za sve značajnije festivale.

Posebno ističemo i što smo imali čast otvoriti 60. Međunarodni dječji festival u Šibeniku i to našom uspješnicom Uspavanka za mišića u režiji Ljudmile Fedorove! Podsjetimo kako je Dječje kazalište svojom legendarnom predstavom Zeko, Zriko i Janje otvorilo i 1. šibenski dječji festival davne 1958. pa je naš nastup na najljepši način zaokružio našu višedesetljetnu izvrsnu suradnju. Nastupili smo na festivalu PIF u Zagrebu, festivalu Mali Marulić u Splitu, Požeškom plesokazu, a odlazak u Rijeku na Reviju lutkarskih kazališta nismo realizirali zbog izolacije i samoizolacije članova ansambla predstave.

Nagrade i priznanja
1. Na 6. FEDU ON LINE, Sarajevo nagrada za najbolju glumicu pripala je našoj Kristini Kovačević, za više uloga u predstavi “Lav koji nije znao pisati” koju je prema tekstu Martina Baltscheita režirao Damir Mađarić. Predstava je nastala u koprodukciji s Kazalištem Oberon iz Koprivnice.
2. Naš sjajni Gordan Marijanović u naše kazalište donosi još jednu nagradu i to za “zavodljivu izvedbenu zaigranost u predstavi PLIVA PATKA PREKO DRAVE, u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku” na 53. međunarodnom lutkarskom festivalu PIF u Zagrebu.
3. Areti Ćurković, prvakinji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića glumici i dramskoj pedagoginji dodijeljeno je veliko priznanje Zlatna plaketa Grb grada Osijeka za izuzetna postignuća u području kazališne i filmske umjetnosti.

Hvala svima koji su nas podržavali i pratili naš rad u prošloj, vrlo zahtjevnoj godini uz nadu da će u 2021. naše gledalište opet biti puno!





Tekst i foto: Tatjana Grganović

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: