Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ivan Radić: osječke vrtiće možemo unaprijediti europskim novcem i zato se nadam da će nadležni ovog puta na vrijeme reagirati

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65647
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.01.2021. 12:53 
Naslov:  Ivan Radić: osječke vrtiće možemo unaprijediti europskim novcem i zato se nadam da će nadležni ovog
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Grad Osijek nije iskoristio svoju priliku za vrijeme prošlog poziva, ali 18. siječnja ove godine počinju nove prijave i sada gradska vlast opet ima priliku bespovratnim sredstvima poboljšati uvjete predškolskog odgoja osječke djece za koju pozivam i nadam se da će je iskoristiti.

Brojni hrvatski gradovi i općine, gradski i privatni vrtići od 2018. proveli su ili završavaju provedbu EU projekata usmjerenih na unaprjeđenje rada vrtića koji se u potpunosti financiraju bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Među tih 66 projekata, vrijednih preko 318 milijuna kuna, nažalost nema Osijeka ni našeg gradskog vrtića, koji je, da se tada prijavio, mogao dobiti čak 15 milijuna kuna bespovratnih sredstava, upozorio je Ivan Radić, predsjednik HDZ-a u Osijeku.

Jednostavno rečeno, to znači da je propuštena prilika da se u zadnje dvije godine za oko 3000 djece u jaslicama i vrtićima Dječjeg vrtića Osijek osigura više grupa produženog boravka, smjenskog rada, posebnih programa, više odgajatelja za djecu s poteškoćama kako bi se bolje integrirala u skupinu, zapošljavanje dodatnih pedagoga/ica, logopeda/ica, psihologa/ica, kuhara/ica, spremača/ica.. – cijeli niz dodatnih stručnjaka iz predškolskog odgoja u protekle dvije godine moglo je raditi u DV Osijek, uz potpuno financiranje bespovratnim sredstvima. To znači i da smo propustili priliku da se postojećim zaposlenicima gradskog vrtića omoguće brojne dodatne edukacije i usavršavanja, kupi nova didaktička oprema, oprema za sobe, kombiji za prijevoz toplih obroka, sve što bi ostalo i kad projekt završi, a prihvatljiv trošak bila je i prehrana za djecu.

- Zamislite koliko je djece moglo imati bolji program, educiranije i motiviranije odgajatelje, nove sobe i igračke. Drugim riječima, trenutna gradska vlast nije učinila da osječki mališani imaju bolje predškolsko obrazovanje, a njihovim roditeljima nisu omogućili da lakše usklade poslovne i privatne obveze i budu pod manjim stresom. Sve to moglo se ostvariti na račun EU i to s mogućnošću produživanja programa. Nažalost, ostali smo u okvirima vlastitih proračunskih sredstava koja su ograničena, dok su drugi za to vrijeme iskoristili priliku, a to se sada mora promijeniti, rekao je Radić.

Ipak, dobra je vijest da je poziv ponovno otvoren i prijave se podnose od 18. siječnja 2021. godine. Na raspolaganju je novih 300 milijuna, a moguće je dobiti šest milijuna kuna po projektu, ali zbog velikog interesa treba se dobro i na vrijeme pripremiti da bi bili među onima koji će sredstva i osigurati.

- Prva prilika nije se smjela propustiti jer se, osim u infrastrukturu i gospodarstvo, treba ulagati i u ono najvrjednije što imamo, našu djecu, jer ona su naša budućnost. Sada je prilika za popravni i ovog puta nema mjesta za propust kakav se dogodio prije dvije godine. Nemamo taj luksuz. Šest milijuna kuna kroz dvije godine stoji nam na raspolaganju, sredstva kojima možemo nadilaziti ograničenja koja imamo u gradskom proračunu. Prijava mora biti kvalitetno pripremljena, ali je važno i vrijeme njenog podnošenja jer se prijavljuje po principu 'najbržeg prsta'. Brojne općine i gradovi od ljeta imaju spremne projektne prijave i čekaju otvaranje poziva da se prijave u prvim sekundama i tako osiguraju nastavke postojećih projekata ili osiguraju nove. Nadam se da gradska vlast i svi nadležni već rade na pripremi potrebne dokumentacije, a ako nisu, da će već danas početi i osigurati stručan kadar koji će to stići pripremiti na vrijeme jer, moguće je, zaključio je Radić.



Tekst: HDZ Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: