Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Veliko zanimanje građana za javnu raspravu o izgradnji na prostoru Bijele lađe

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.12.2020. 13:26 
Naslov:  Veliko zanimanje građana za javnu raspravu o izgradnji na prostoru Bijele lađe
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jučer je putem aplikacije Zoom održana javna rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja središta Osijeka.

Kao što smo pisali, raspravu je organizirao Grad Osijek, a odnosila se na prostor nekadašnjeg restorana Bijela lađa na Gornjodravskoj obali koji je u vlasništvu tvrtke Žito, a koja na toj lokaciji planira izgradnju višenamjenske poslovne zgrade, odnosno poliklinike i hotela, a izmjenama i dopunama urbanističkog plana zgrada bi umjesto sadašnje četiri etaže imala njih pet. Tome su se usprotivili stanari okolnih zgrada okupljeni u građansku inicijativu pod nazivom "Bijela lađa".

Javno predstavljanje trajalo je nešto duže od dva sata. Raspravu je pratilo 80-ak ljudi, uglavnom stanara Gornjodravske obale, a vodili su ju u ime Grada pročelnik upravnog odjela za urbanizam Dražen Slunjski te arhitekt Ivan Kapović u ime investitora.

Jedan od predstavnika Građanske inicijative "Bijela lađa", odvjetnik Davor Petrović, postavio je nekoliko pitanja vezanih uz izgradnju zgrade, odnosno izmjenu Urbanističkog plana, a osnovno pitanje bilo je zašto se povećava broj etaža te koji je interes Grada da se dopusti gradnja kata više na prostoru zelene površine uz Dravu. Petrovića je zanimalo i može li investitor, ako vidi da ne može zgradu izgraditi unutar gabarita parcela kojih je u vlasništvu, od Grada tražiti proširenje na susjedne parcele koje su u suvlasništvu Grada, na što mu je Kapović odgovorio da je to usklađenje s GUP-om.

Neki stanovnici centra Osijeka ogorčeni su što je uopće dopuštena izgradnja tako blizu Dravi i Promenadi. Bilo je i prozivki kako gradska vlast pogoduje interesu privatnog kapitala, a građane je dalje zanimalo može li investitor promijeniti namjenu iz poliklinike i hotela u trgovački centar, na što je uslijedio potvrdan odgovor. Sporno je i pitanje broja predviđenih parkirališnih mjesta, posebice onih namijenjenih osobama s invaliditetom. Stanare također brine gradnja podzemnih garaža koja može oštetiti obližnje zgrade te utjecati na podzemne vode.

Za pročelnika Slunjskog visina od pet katova je prihvatljiva jer ne nadilazi okolne zgrade, a podsjetio je i da Konzervatorski odjel na tom prostoru dopušta gradnju šest katova, što je kod dijela sudionika izazvalo nezadovoljstvo.

Nažalost, konkretne odgovore na brojna pitanja sudionici javne rasprave jučer nisu dobili jer, kako je istaknuo Kapović, ta pitanja zapravo nisu ni bila tema rasprave na kojoj se isključivo govorilo o četiri ili pet etaža.

Pročelnik Slunjski istaknuo je da će sva pitanja, pa i ona koja se ne odnose na temu rasprave, biti razmatrana, a zbog velikog zanimanja javnosti održat će se nova rasprava u utorak 5. siječnja. Do tada se pisani prijedlozi i primjedbe dostavljaju Upravnom odjelu za urbanizam, osobno, poštom ili e-mailom. Odluku o usvajanju ili odbijanju novog urbanističkog plana donijet će vijećnici Gradskog vijeća na sjednici koja bi se trebala održati koncem siječnja.





Tekst: Osijek031.com

Pročitajte i..
Stanari Gornjodravske obale organizirali mirno okupljanje protiv izmjene GUP-a na mjestu Bijele lađe
Stanari Gornjodravske obale organiziraju mirna okupljanja protiv izmjene GUP-a na mjestu Bijele lađe

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: