Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Predstavljen plan cijepljenja protiv COVID-19 u Hrvatskoj

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.12.2020. 17:26 
Naslov:  Predstavljen plan cijepljenja protiv COVID-19 u Hrvatskoj
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

[27.12.2020.] Cijepljenje protiv koronavirusa započelo i u OBŽ


[23.12.2020.] Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je Plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv Covida-19 u Republici Hrvatskoj.

Cijepljenje protiv Covida-19 započet će 27. prosinca (nedjelja), kao i u drugim zemljama EU, do sada je osigurano 5.905.000 doza cjepiva, a cilj je protiv koronavirusa cijepiti minimalno 70 posto građana. Cijepljenje će biti besplatno i na dobrovoljnoj osnovi.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako će navedeni Plan, koji su pripremili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva, omogućiti jasan kalendar aktivnosti cijepljenja u sljedećim mjesecima.

Hrvatska je do sada naručila 5 milijuna i 905 tisuća doza cjepiva. Milijun doza naručeno je od Pfizera i BioNTecha, 2,7 milijuna od AstraZenece, 900.000 doza od Johnson&Johnsona, milijun doza od Moderne te 300.000 doza cjepiva CureVac.

Cjepivo će biti besplatno i cijepit će se na dobrovoljnoj osnovi, a Plan cijepljenja predviđa da se cijepljenje odvija simultano u svim županijama. Cijepljenje započinje 27. prosinca, a provodit će se nekoliko mjeseci.

Ciljamo da se minimalno 70 posto naših sugrađana cijepi. Na taj način ćemo sigurno smanjiti posljedice pandemije koja je u Hrvatskoj, u Europi i u svijetu odnijela veliki broj života“, rekao je predsjednik Vlade.

Kad je u pitanju logistika provođenja cijepljenja, premijer je kazao da će se Hrvatska osloniti na svoj postojeći sustav kod uobičajenog sezonskog cijepljenja. No, zbog velikog broja građana koje će trebati cijepiti u što kraćem vremenu, sustav će biti još pojačan.

Radi senzibiliziranja javnosti za cijepljenje, HZJZ započinje s medijskom kampanjom čija je glavna poruka „Misli na druge: cijepi se!“, čime je naglasak stavljen na društvenu odgovornost koju svi građani trebaju pokazati.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako će u subotu doći 9750 doza Pfizerovog cjepiva, već 28. prosinca dolazi iduća tranša cjepiva, a zatim svaki tjedan veće i veće količine. Do kraja trećeg mjeseca ćemo dobiti nešto malo manje od 300.000 doza Pfizerovog cjepiva, a nakon registracije 6. siječnja i Modernino cjepivo, koja najavljuje početak isporuke cjepiva dva dana nakon što registraciju potvrdi Europska komisija.

S prvim količinama cjepiva cijepit će se zdravstveni djelatnici koji dolaze u kontakt s covid bolesnicima te djelatnici i korisnici domova za starije, a nakon toga u drugoj fazi dolaze na red stariji od 65 godina i kronični stariji bolesnici. U nedjelju će se cjepivo distribuirati županijama koje će ga raspodijeliti na domove za starije osobe i liječnike.

Na pitanje koliko će trebati cjepiva da se cijepe svi u prioritetnoj skupini, Capak je kazao kako će biti potrebno 80.000 doza za prvo te 80.000 doza za drugo cijepljenje.

Dolazak cjepiva je ohrabrujuća poruka i daje nam nadu u normalizaciju života tijekom iduće godine“, poručio je premijer te istaknuo da je cjepivo rješenje za zdravstvenu, društvenu i gospodarsku krizu bez presedana u zadnjih 100 godina, koja je izmijenila svijet.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Pexels.com/Ilustracija


Zadnja promjena: Redakcija 031; 27.12.2020. 17:18; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 23.12.2020. 17:46 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Koji su to birokrate u EU. Da odobre cjepivo, trebalo im je tri tjedna nakon što je to učinila UK, odnosno 2 tjedna nakon USA. Čovjek bi pomislio, pa zar barem UK nije dio EU zdravstvenog zakonodavstva i ima iste standarde. Pravdaju se EU birokrate da moraju poštovati proceduru, no ja mislim da se iza toga krije nešto drugo. Da su oni kojim slučajem ekspresno, nakon Britanaca, odobrili cjepivo, napravili bi presedan. Moglo bi se reći, vidi, pa može se i brže nego što oni inače rade, zapravo oni uobičajeno namjerno sporo rade i u stvari zabušavaju. E to je zadnje što ta ekipa koja daje odobrenja želi čuti, a to je i zadnje što bilo koja birokratska struktura želi čuti. Zato uvijek polako, bez žurbe, a što će netko u međuvremenu umrijeti, nema veze, uvijek se umiralo.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: