Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Grad organizira javnu raspravu o izmjeni urbanističkog plana na mjestu bivše Bijele lađe

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 22.12.2020. 11:01 
Naslov:  Grad organizira javnu raspravu o izmjeni urbanističkog plana na mjestu bivše Bijele lađe
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dana 28. prosinca 2020. (ponedjeljak) s početkom u 11.00 sati putem livestream servisa održat će se javna rasprava povodom prijedloga izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja središta Osijeka.

Livestream servisu moguće je pristupiti koristeći link koji će biti naknadno objavljen na službenim stranicama Grada te će se za vrijeme trajanja javnog izlaganja sudionicima omogućiti uvid u prijedlog prostornog plana, postavljanje pitanja, davanje prijedloga i primjedbi u zapisnik za vrijeme javnog izlaganja itd.

Ove Izmjene i dopune Plana odnose se na površinu dvaju katastarskih čestica ukupne površine 2.501 m2 u vlasništvu tvrtke Žito d.o.o. Osijek smještenih na Gornjodravskoj obali (prostor nekadašnjeg restorana "Bijela lađa"). Na toj lokaciji tvrtka Žito planira izgradnju višenamjenske zgrade poslovne namjene (poliklinika i hotel) na ukupno šest etaža, podrum i pet nadzemnih etaža, te stoga traži povećanje etažnosti u odnosu na trenutno dozvoljene četiri nadzemne etaže.

Nova zgrada Poliklinike i hotela s pratećim sadržajima planirana je kao slobodnostojeći javni objekt. Planira se izgradnja cca 7500 m2 nadzemnih sadržaja i 2500 m2 podzemnih, na cjelokupnoj parceli od 2500 m2.

Za navedenu lokaciju proveden je Natječaj za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje prostora Bijele lađe s kontaktnim zonama, u periodu od 6. rujna 2008. do 15. siječnja 2009. godine. Preporuka Ocjenjivačkog suda bila je dopustiti gradnju samo četiri kata, no Konzervatorski odjel u Osijeku dao je 19. ožujka 2019. godine očitovanje da je na predmetnoj lokaciji moguća izgradnja do šest nadzemnih etaža. Iako je, dakle, najveći broj nadzemnih etaža na predmetnom području četiri, GUP-om je određeno da se Urbanističkim planom uređenja središta Osijeka može odrediti veći broj nadzemnih etaža, ali ne veći od 10.

U međuvremenu se promijenio vlasnik te parcele. Naime, tvrtka Žito je prošle godine od Grada otkupila parcele oko nekadašnje Bijele lađe te se počelo razmišljati o novoj investiciji vrijednoj oko sto milijuna kuna. Odlukom Gradskog vijeća na posljednjoj sjednici dano je zeleno svjetlo za početak procedure izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja središta grada. Po završetku javne rasprave, konačni prijedlog novog plana ponovno će se naći pred Gradskim vijećem na usvajanje.

Preko društvenih mreža već su se oglasili neki stanovnici Gornjodravske obale koji smatraju da u središtu Osijeka nije potreban još jedan hotel udaljen svega par metara od rijeke Drave, već isključivo sadržaj usmjeren ka očuvanju okoliša i prirode. Stoga pozivaju sve zainteresirane osobe da se uključe u javnu raspravu kako bi mogli konstruktivno sudjelovati.







Tekst: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: