Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Nove mjere Stožera neuspješne - od 21.12. vraćaju se propusnice unutar Hrvatske?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.12.2020. 9:59 
Naslov:  Nove mjere Stožera neuspješne - od 21.12. vraćaju se propusnice unutar Hrvatske?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prošla su dva tjedna od uvođenja novih, strožih mjera, kojima su zatvoreni kafići, restorani, teretane, bazeni, dječje igraonice... Je li bilo kakvih rezultata? Naravno da nije, epidemiološka situacija ne samo da se nije poboljšala nego se dodatno pogoršala.

Naime, kako je izvijestio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, Hrvatska je i dalje među najgorima u Europi po pitanju novozaraženih. Visoka incidencija stavlja nas na 26. mjesto zemalja EU, a višu incidencija od nas ima samo Luksemburg. Po mortalitetu smo u ovom trenutku na 16. mjestu na ljestvici zemalja EU, sa stopom od 580,7 na milijun stanovnika, a što se tiče udjela u ukupnim testiranjima, u zadnjih 14 dana on iznosi (pre)visokih 35,6 posto.

Kako piše Jutarnji list, ako se do 21. prosinca (do kada su izrečene postojeće mjere) situacija drastično ne promijeni - a šanse za to su minimalne - mjere bi se mogle dodatno postrožiti. U tom smislu najozbiljnije se razmatra ponovno uvođenje propusnica za putovanja unutar Hrvatske kako bi se tijekom Božića i tradicionalnih obiteljskih okupljanja spriječilo dodatno rasplamsavanje epidemije.

Podsjetimo, takav režim bio je na snazi tijekom prvog vala pandemije, tako da se ni za Uskrs nije moglo putovati u druge županije.

U Stožeru smatraju da bi takva odluka bila dobra, ali će s donošenjem čekati zadnji trenutak. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, rekao je da se ionako loša epidemiološka situacija može dodatno pogoršati blagdanskim okupljanjima te se stoga o toj temi vode intenzivni razgovori unutar i izvan stožera.

Tijekom vikenda planiraju se razgovori s predstavnicima Crkve i drugim dionicima, a potom će Stožer izaći s posebnim porukama. No, već sada šalju poruku da se svi suzdrže od kontakata i druženja izvan svojih kućanstava. „Najiskrenija želja za sreću i zdravlje i za Božić i Novu ne ići u posjete i poželjeti svima koji su nam dragi sreću telefonom, videoporukom, to je najbolji način pokazati nekome da vam je stalo“, rekao je Božinović.

Vezano uz to, stroge mjere na granici će se produljiti uoči blagdana kako bi se zaustavio veliki val putovanja za predstojeće praznike te spriječio ulazak desetaka tisuća iseljenika u Hrvatsku. Od 1. prosinca u Hrvatsku državljani EU mogu ući samo s negativnim PCR testom ne starijim od 48 sati, dok je državljanima trećih zemalja dopušten samo tranzit kroz Hrvatsku.

Inače, u sklopu novih mjera od danas su na snazi i nova pravila za trgovine i trgovačke centre u kojima se reducirao broj kupaca koji mogu boraviti u prostoru u isto vrijeme. To je također predblagdanska i blagdanska mjera koja završava 10. siječnja kako bi se umanjila mogućnost širenja virusa u vrijeme kada velik broj ljudi pojačano obavlja kupnju.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Inja Pavlić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 12.12.2020. 20:55 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Uvođenje propusnica bi bila debelo zakašnjela mjera, a u trenutnoj situaciji besmislena. Naime uopće ne znamo stvaran broj zaraženih (znamo samo broj registrirano zaraženih). Opravdano se može pretpostaviti da je stvarni broj zaraženih od 5 do 10 puta veći od registriranog broja što daje brojku od 125 do 250 tisuća aktualno zaraženih, razasutih širom zemlje. Dapače nikakvo djelimično zatvaranje više ne može bitno utjecati na kretanje pandemije, a totalno zatvaranje ne dolazi u obzir jer bi napravilo više štete nego koristi. Ostaje nam samo inzistiranje na individualnim mjerama zaštite i higijeni. Ovo važi ne samo za Hrvatsku već i za čitavu Europu.
Naravno, to je samo moje mišljenje.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: