Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Uskoro stižu novi spremnici za odvojeno prikupljanje otpada

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.12.2020. 12:11 
Naslov:  Uskoro stižu novi spremnici za odvojeno prikupljanje otpada
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj u kojemu kreće isporuka novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Radi se o iščekivanih 15 500 spremnika za plastiku i 16 100 spremnika za biootpad koji će Gradu biti isporučeni u nekoliko navrata.

Riječ je o ulaganju vrijednom 7,9 milijuna kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava 85 posto sredstava, dok je 15 posto, odnosno oko 1,5 milijuna kuna, investicija Grada.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je kako je tijekom 2019. godine razina odvajanja otpada u cijeloj Hrvatskoj povećana s 31 na 37 posto, što je iskorak ostvaren kombiniranom akcijom izgradnje infrastrukture te povećanja svijesti i informiranosti građana, a u čemu Osijek prednjači među velikim gradovima.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić istaknuo je kako je dodjela spremnika za odvojeno prikupljanje otpada najveći projekt takve vrste u Europi, vrijedan 370 milijuna kuna kojih su nadležno Ministarstvo i Fond osigurali iz EU sredstava.



Odlučili smo započeti s isporukom baš u Osijeku jer se upravo Osijek ističe dobrim rezultatima u sustavnom gospodarenju otpadom. Nedavno je obilježen završetak sanacije odlagališta Nemetin, ranije je sanirano odlagalište Filipovica, u tijeku je i sanacija odlagališta Sarvaš, a izgrađena su i nova reciklažna dvorišta i kompostana. Ovih 32 tisuće spremnika, koliko će Osijeku u konačnici biti isporučeno, nadogradnja su postojećeg sustava gospodarenja otpadom, rekao je Kukić.

Osječki dogradonačelnik Boris Piližota izrazio je zadovoljstvo što će distribucija spremnika krenuti iz Osijeka jer ,,Osijek je to zaslužio svim projektima koje je dosad odradio i koje još uvijek provodi po pitanju održivog gospodarenja otpadom”. Pojasnio je kako će odsad svi građani koji žive u obiteljskim kućama imati istu mogućnost odvajanja otpada kao i oni u višestambenim zgradama, čime će se u potpunosti zadovoljiti potrebe grada.

U proteklome razdoblju, uz postojeće reciklažno dvorište izgradili smo još dva nova u vrijednosti osam milijuna kuna, od čega su 85 posto sredstva EU fondova. Trenutno smo u fazi izgradnje četvrtog reciklažnog dvorišta gdje bi radovi trebali započeti u prvom tromjesečju 2021. godine te iste godine i biti dovršeni, izvijestio je Piližota.



Direktor gradske komunalne tvrtke Unikom Davor Vić potvrdio je važnost ovoga projekta i rekao da će nakon podjele ovih posuda svaka kuća u Osijeku imati četiri posude, a višestambene zgrade šest posuda. – To je izrazito visok standard usluge javnog prikupljanja komunalnog otpada i očekujemo da će Osijek time ispuniti zadani europski postotak od 50% odvojeno prikupljenog otpada, zaključio je Vić.





Tekst i foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: