Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Peticija - Spriječimo gospodarski ribolov na području PP Kopački rit

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.12.2020. 8:23 
Naslov:  Peticija - Spriječimo gospodarski ribolov na području PP Kopački rit
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ovih dana objavljena je online peticija "Spriječimo gospodarski ribolov na području PP Kopački rit".

Tekst peticije prenosimo u cijelosti:
- Zaustavimo svaki pokušaj realizacije ideje o izdavanju koncesije za gospodarski ribolov na jednom od najbogatijih i najljepših revira našeg Dunava, reviru od ušća Drave do Kazuka (od \~1383rkm do \~1403 rkm). Ne dozvolimo da upropaste jedinu preostalu rekreativno-ribičku oazu na cijelom Dunavu. Apeliramo na relevantne i odgovorne resore u Ministarstvu Gospodarstva i održivog razvoja kao i u Ministarstvu Zaštite Okoliša da ne podupiru takva nastojanja te da u interesu nas rekreativnih ribiča, zaljubljenika u prirodu i u interesu naših potomaka sačuvaju ovaj neprocjenjiv biser delte Drave i Dunava za sva buduća pokoljenja.

U zadnjih 14 dana smo svjedoci raznih glasina i oprečnih izjava pojedinaca o mogućnosti davanja koncesije gospodarskim ribarima za obavljanje svoje djelatnosti na potezu Dunava od Ušća Drave pa sve do Kazuka ( od 1383rkm do 1403 rkm).

Uz već definirana područja za obavljanje gospodarskog ribolova, D1, D2 i D3, smatramo da bi se nanijela velika šteta ribljem fondu i rekreativnim ribičima ako se usvoji i prijedlog o otvaranju takozvanog područja tzv. Dunav DKR koji bi u potpunosti zatvorio dunavsku priču u korist gospodarskih ribara. Javnosti je manje poznata činjenica da je upravo taj revir Dunava uz PP Kopački Rit premrežen kanalima koji ulaze i izlaze iz Parka Prirode Kopački Rit gdje se riba mrijesti, zimuje, migrira u Kopački Rit i iz njega, skriva od nepovoljnih hidroloških uvjeta itd.

Aktivnosti gospodarskih ribara bi u slučaju usvajanja koncesije trajno promijenile to (do sada) sačuvano utočište mnogobrojnih vrsta riba (i ostalih životinjskih vrsta) te bi svojim djelovanjem utjecale na stabilnost ovog iznimno važnog biotopa. Važno je za napomenuti da samo na području Slavonije i Baranje imamo više tisuća rekreativnih ribiča od kojih svatko ima pravo na neometan sportski i rekreativan/prirodno održiv način uživati u ljepotama i blagodatima našeg lijepog plavog Dunava.

Peticiju možete pronaći ovdje.





Tekst: Siniša Dukarić
Foto: Dinko Bilić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: