Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Đelo od Gisko predstavlja, vol. 12/20 - "Advent je u srcima, malo i u knjigama" [nagradna igra je završena]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.12.2020. 20:29 
Naslov:  Đelo od Gisko predstavlja, vol. 12/20 - "Advent je u srcima, malo i u knjigama" [nagradna
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Advent je u srcima... Nije stajanje, nego kretanje. Nije mjesto, nego šetanje. Šetaj, adventiraj. Poruka je to ovogodišnjeg izdanja osječkog Adventa koji poziva na pronalaženje božićnog duha u nama samima. Kada se zasitite šetnje i razgledavanja nikad ukrašenijeg grada, kada zasjednete u udobnu fotelju, red je da se uz vas nađe i kakav dobar opuštajući naslov. Đelo od Gisko i ovoga puta donosi pregled pristiglih noviteta u Knjižnicu.

[klik za uvećanje]


Prva grupa naslova, pet sjajnih suvremenih romana. Počet ćemo s Ubojstvom komendatora, epskim remek djelom proslavljenog japanskog prozaika Haruki Murakamija. Raskošna je to oda ljubavi i samoći, ratu i umjetnosti, počast Velikom Gatsbyju, briljantan plod mašte jednog od najvećih pisaca današnjice. Maud i Aud autora Gunstein Bakkea pametno i zabavno spaja norvešku tradiciju s europskim književnim modernizmom. Priča o obiteljskoj traumi i odnosu čovjeka i stroja, nastala u zemlji gdje nafta ne pogoni samo motorna vozila, nego i duboko utječe na razvoj društva. Knjiga godine 2018. po izboru niza američkih i britanskih medija, Asimetrija istražuje neravnoteže na kojima se gradi dramatika ljudskih odnosa: nejednakosti životnih dobi, moći, talenta, bogatstva, zemljopisa i pravde. Proslavljeni prvijenac Lise Halliday. Putovanje jednoga psa W. Brucee Camerona roman je prepun tuge, smijeha i neočekivanih spoznaja. Ovo je šarmantan i dirljiv roman o nadi, ljubavi i beskrajnoj odanosti što nadilazi sve prepreke, u kojem se postavlja pitanje skrbimo li se mi za naše ljubimce ili se zapravo oni skrbe za nas. Kensingtonski vrtovi Rodriga Fresana i jest i nije priča o Petru Panu. Ovo i jest i nije priča o Jamesu Matthewu Barrieju. U romanu koji mu je priskrbio svjetsku slavu i mnoge prijevode Fresán prikazuje dva Londona, onaj iz Barriejeva vremena i onaj iz 60-ih godina prošlog stoljeća, poznatih i kao Swinging Sixties.

[klik za uvećanje]


Nastavljamo s dva obiteljska romana od kojih prvi, Mi koji smo preživjeli Georgia Huntera, utemeljen na nevjerojatnoj i istinitoj priči koja seže od prijeratnih pariških džez-klubova sve do sumornih sibirskih gulaga i prati članove obitelji Kurc kao izbjeglice, zatočenike i borce, svjedoči o spoznaji da čak i u najmračnijim vremenima ljudski duh može pronaći način da preživi, pa čak i pobijedi. Drugi, Priča o duhovima Laure Freudenthaler studija je o raspadu braka, nepremostivim daljinama i sumnjama koje dodatno ruiniraju već posrnulu bračnu zajednicu. Surova vremena Maria Vargas Llosa društveni je roman povezan s hvaljenim Jarčevim slavljem, isprepliće zbilju i dvije fikcije: fikciju pripovjedača koji nesputano oživljava likove i situacije te priču koju je isprela šačica moćnika manipulirajući poviješću cijeloga kontinenta u nastojanju da zagospodari njegovom ekonomijom i politikom. Mali muškarci Louise May Alcott, također društveni roman, prati šest mjeseci života učenika Plumfielda, njihove nestašluke, male i velike borbe i moralne dvojbe. U vedrom i prpošnom ozračju autorica je pažljivo oblikovala srčane male ljude, koji jednako uspješno kao i odrasli savladavaju svoje mane i bore se sa svakodnevnim slabostima. Blok završavamo s povijesnim romanom Kraljevstvo Emmanuela Carrerea koji govori o zagonetnim počecima kršćanstva, o životima i putovanjima apostola Pavla, evanđelista Luke i Ivana. Nastoji objasniti kako se štovanje koje je niknulo oko smrti i uskrsnuća mistika i revolucionara Isusa Krista razvilo u svjetsku religiju i pritom nas oduševljava kao nevjerojatno pristupačno vrhunsko književno djelo.

[klik za uvećanje]


U posljednju skupinu novih naslova smjestila su se i dva ljubavna romana. Svjetla juga Nine George poetski je roman o ljubavi i moći književnosti, o alkemiji ljubavi, o blistavim i gorkim vrstama ljubavi, o svemu onome što nas zbunjuje i veseli s osobama koje volimo ili pokušavamo voljeti. Nađi me Andréa Acimana čudesan je roman o istraživanju različitih vrsta ljubavi. Nastavak svjetskog bestselera Zovi me svojim imenom, vraća se svojim kompleksnim i zanosnim likovima Eliju i Oliveru godinama nakon njihova prvog susreta… Tu su i dva psihološka romana, od kojih u prvom, Dobrodošli u Ameriku Linde Bostrom Knausgard upoznajemo obitelj na rubu sloma. Jedanaestogodišnja djevojčica Ellen prestala je govoriti, suočivši svoju disfunkcionalnu obitelj s ekstremnom i bolnom verzijom odbijanja komunikacije. U tekstu prevladava suzdržanost i ambigvitet, bilo da je riječ o nasilju koje je Ellen pretrpjela ili o istinitosti njezinih tvrdnji. Drugi, Noć kad je Olivia pala dirljiv je debitantski roman autorice Christine McDonald u kojem ništa nije riješeno do samoga kraja. Tragična vijest, rijeka, bolnica, život na aparatima i trudnoća… Za kraj smo ostavili napeti naslov Slagalica kojim autorica Karin Slaughter potvrđuje svoje vodeće mjesto među autorima trilera. Koliko u ovoj tvrdnji ima istine otkrijte sami uz zanimljivu priču bogati brojnim zaokretima i iznenađenjima.

Dragi moji, uživajte u predstojećim blagdanima i sretna vam i uspješna nadolazeća 2021. godina.

Nagradna igra
Portal Osijek031.com & GISKO poklanjaju knjigu Prije tebe / Penelope Douglas vjernim korisnicima portala.

Sudjelovati možete:
1] ispunjavanjem obrasca ispod i klikom na gumb "Like" na vrhu ovog članka
2]u Facebook komentar, par centimetara ispod, upišite "Osijek031.com & GISKO poklanjaju knjigu "Prije tebe"!"
[bit će nam drago ako se prijavite na oba načina (povećavate mogućnost dobitka)!]


Nagradna igra je završena, a sretna dobitnica je:
Gordana Stuparić

Dobitnica će u roku 24 sata na e-mail adresu navedenu prilikom prijave primiti obavijest/upute o preuzimanju nagrade. U slučaju nedobivanja e-maila s obavijesti, molimo Vas da nam se obratite na e-mail redakcije!

Dobitnici čestitamo, a ostalima želimo više sreće u nekoj od sljedećih nagradnih igara na portalu Osijek031.com!



Tekst i foto: Đelo od Gisko (Srđan Lukačević)

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: