Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Žene odjevene kao sluškinje obilježile Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65632
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.11.2020. 14:23 
Naslov:  Žene odjevene kao sluškinje obilježile Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, aktivistice Ženske udruge prošetale su gradom odjevene u odore sluškinja iz popularne TV serije „Sluškinjina priča“ kako bi upozorile na izostanak sustavne i učinkovite institucionalne zaštite žena od svih oblika nasilja.

Aktivistice su se okupile kod skulpture Grupa građana na Trgu Ante Starčevića odakle su krenule u šetnju do institucija na lokalnoj razini koje su nadležne za rješavanje slučajeva nasilja nad ženama (Općinski i Županijski sud, Državno odvjetništvo, Centar za socijalnu skrb, policija).

Aktivistica Nikolina Zec upozorila je kako je više od dvije godine prošlo od stupanja na snagu Istambulske konvencije, ali ona se u Hrvatskoj ne primjenjuje. Nasilje nad ženama i u obitelji situacije su s kojima se žene svakodnevno suočavaju i koje proživljavaju. Sve je više prijava zbog nasilja nad ženama, a njihov se broj dodatno povećao posljednjih mjeseci tijekom pandemije koronavirusa, no reakcije nadležnih su izostale.

Svaki prijavljeni slučaj nasilja nad ženama treba shvatiti ozbiljno i odgovorno, tvrde u Ženskoj udruzi, a nadležne institucije u takvim slučajevima trebaju postupati žurno, no to se u praksi ne provodi. Umjesto toga, žene su kao žrtve izložene progonu i osudi zbog proživljenog nasilja od svojih partnera, te se tako uspostavlja dvostruka viktimizacija.

Ovom današnjom akcijom stoga se tražila pravda za žene, ali ona nije bila samo simbolična. „Razlog zašto smo odjevene u sluškinje jest taj što na ovaj način pokazujemo i status žena u društvu, odnosno odnos kakav imamo od nadležnih institucija“, zaključila je Zec.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Stjepan Filipović/Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: