Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



120 novopozitivnih na koronavirus u OBŽ

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.11.2020. 10:57 
Naslov:  120 novopozitivnih na koronavirus u OBŽ
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U laboratoriju za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek u zadnja 24 sata na koronavirus je testirano ukupno 377 uzoraka od kojih je za područje Osječko-baranjske županije 120 bilo pozitivno na koronavirus.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek (34), Valpovo (18 ), Donji Miholjac (12), Našice (11), Đakovo (8 ) i Belišće (6). Osam novopozitivnih osoba ima prebivalište na području općina Đurđenovac, sedam Koške, četiri Bizovca, po dvije novopozitivne osobe su s područja općina Feričanci i Marijanci, a po jedna s područja općina Antunovac, Čepin, Darda, Drenje, Magadenovac, Petlovac, Satnica Đakovačka i Vuka.

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 211 osoba oboljelih od COVID-19, i to 168 osoba u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 32 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 43 pacijenata s tim oboljenjem.

U zadnja 24 sata preminulo je sedam osoba zaraženih koronavirusom. U Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminule su četiri muške osobe (dvije iz Osijeka, rođene 1962. i 1929. godine, zatim jedna osoba iz Valpova rođena 1967. godine i jedna iz Višnjevca rođena 1959. godine) te jedna ženska osoba iz Đakova rođena 1956. godine. U Općoj županijskoj bolnici Našice preminule su dvije ženske osobe; iz Uglješa rođena 1936. godine i iz Seone rođena 1942. godine.

Policija je provela 11 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

Službenici civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata tijekom vikenda obavili su 139 nadzora nad provođenjem epidemioloških mjera te tijekom nadzora izdali 21 nalog za otklanjanje uočenih nepravilnosti.

Nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek dr. sc. Krunoslav Šego izjavio je kako je kapacitet Opće županijske bolnice Našice povećan s 50 na mogući smještaj 90 COVID pacijenata, što je značajno za ukupno stanje u vezi liječenja oboljelih od COVID-19 na području županije. Pri tomu je angažiran i Dom zdravlja OBŽ, pa se dio bolničkih kapaciteta u Našicama premješta u prostorije našičkog Dom zdravlja.

- Ukupno stanje zadnjih nekoliko dana je nešto bolje nego prošlog četvrtka, pa smo recimo jučer u KBC-u imali više otpusta nego prijema pacijenata. Međutim, broj pozitivnih osoba reflektira se na broj pacijenata tek za sedam dana, što znači da je moguće novo povećanje broja pacijenata. Naime, ako je jučer u KBC primljeno 25 pacijenata, a naš ukupan kapacitet je 230 pacijenata, to znači da bi za 10 dana bili puni, pa bi i otvaranje dvorane Gradskog vrta bilo izgledno, no nadam se da do toga neće doći - naglasio je te dodao kako je KBC-e Osijek dobro pripremljen, pa i glede respiratora, a pohvalio je dobru suradnju našičkom bolnicom.

Voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr. Tomislav Dijanić rekao je da je na području Osječko-baranjske županije trenutno u samoizolaciji 1.615 osoba koje su kontakti pozitivnih osoba, a do sada je izliječeno 5.666 osoba koje su bile pozitivne na koronavirus.

Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje OBŽ istaknula je kako su brojevi oboljelih i u samoizolaciji u školama bili u porastu te je predloženo privremeno rješenje u vidu djelomičnog prelaska na nastavu na daljinu.

- Kako bi se rasteretio zdravstveni sustav i pokušalo zaustaviti daljnje nekontrolirano širenje virusa, a znamo da u populaciji srednjoškolaca i starije osnovnoškolske djece ima dosta je asimptomatskog širitelja virusa, predložili smo nove mjere. Naime, 19. studenoga u školskim ustanovama imali smo 213 oboljelih i 1.750 učenika i djelatnika u samoizolaciji, što je povećanje u odnosu na tjedan ranije kada je bilo manje od 100 pozitivnih, a broj u samoizolaciji se povećao za oko 1.000. Stanje u školama nije alarmantno, ovisi od škole do škole, no da bi pridonijeli boljoj situaciji predložili smo da se do kraja polugodišta nastava u srednjim školama odvija na daljinu, osim praktične nastave strukovnih škola. Zatim da učenici od 1. do 4 razreda osnovnih škola idu redovito na nastavu, a od petog do osmog razreda od sutra idu dva tjedna s nastavom na daljinu, dok bi potom dva tjedna bi bili u školi. Ravnatelji škola su donijeli potrebne odluke, na koje je Upravni odjel dao suglasnost, pa ćemo na taj način pokušat utjecati na poboljšanje ukupne epidemiološke situacije u Osječko-baranjskoj županiji - rekla je Sandra Filipović. - izvijestio je Stožer civilne zaštite OBŽ.





Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 23.11.2020. 15:00 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zanima me koliki je postotak preživljavanja onih koji dospiju na respirator. Zna li netko taj podatak, bar približno?

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: