Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



5G mreža u punoj primjeni već za nekoliko mjeseci?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65647
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 17.11.2020. 12:18 
Naslov:  5G mreža u punoj primjeni već za nekoliko mjeseci?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 


Kako smo već pisali, Osijek je jedan od prvih gradova u Hrvatskoj u kome je u pilot fazu puštena 5G tehnologija, nova generacija mobilne mreže.

Je li 5G mreža prijetnja ili prilika bila je tema panel rasprave „Pet generacija“ održane jučer na osječkom Ekonomskom fakultetu na kojoj su se okupili zagovornici, ali i protivnici nove mreže.

U skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama, ovo događanje održalo se kombiniranjem offline i online načina rada i prisustvovanja.

Panel rasprava bila je strukturirana u dvije tematske cjeline, „Nova generacija – prijetnja ili prilika?“ te „Budućnost za 5“. Cilj panel rasprave bio je zajednički nastaviti promišljati o svim prednostima, nedostatcima, prijetnjama i prilikama koje donosi 5G.

Na konferenciji je istaknuto kako je 5G mreža nastavak postojeće tehnologije koja se danas rašireno koristi u obliku 4G mreže. Riječ je o novoj mrežnoj tehnologiji koja će omogućiti raznoliku buduću primjenu, od zabavne industrije (entertainment), preko raznih gospodarskih grana, zdravstvenih usluga, autonomne vožnje... Opcije su neograničene.

Prednosti nove mreže su izuzetno velike brzine Interneta, i do stotinu puta brže od 4G mreže, veći kapacitet, bolja pokrivenost i povezanost svih grana tehnologije i industrije, bolje umrežavanje ljudi i strojeva, veća mogućnost spajanja pametnih uređaja kroz IOT (Internet of Things) koncept, niža latencija... Prednosti su i ekonomske: stvaranje novih prilika za postojeće tvrtke, otvaranje novih radnih mjesta i novih tvrtki.

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš poručila je s konferencije još jednom kako Osječani mogu biti mirni te da 5G mreža nije opasna po zdravlje. Naime, testiranjem i mjerenjem u Osijeku potvrđeno je kako su elektromagnetska zračenja znatno niža od najviših dopuštenih razina prema hrvatskim propisima, a koji su među najstrožijima u Europi.

Gamoš je dodala kako u Osijeku mnogi gospodarski subjekti čekaju početak praktične primjene 5G mreže. Iako se na nekoliko lokacija u gradu već može koristiti 5G mreža, u punoj primjeni trebala bi biti za koji mjesec.

Među protivnicima 5G mreže najglasnija je inicijativa Stop 5G Osijek koja smatra kako se u Osijeku priča samo o jednoj strani medalje, a to su blagodati koje 5G mreža donosi, a ne govori se o tome koliko su 5G mreže opasne po ljudsko zdravlje.

Ni konferencija u Osijeku nije do kraja odgovorila na neka pitanja i dvojbe vezano uz uvođenje 5G mreže. Iako se stručnjaci slažu da 5G mreža stubokom mijenja lice tehnologije kakvo poznajemo i da je riječ o pravoj digitalnoj revolucij, 5G se na Internetu i društvenim mrežama i dalje učestalo spominje u negativnom kontekstu, tako da će pitanje „Je li riječ o prilici ili prijetnji?“ po svemu sudeći nastaviti dijeliti građane.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 17.11.2020. 15:10 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Baš da je 5G nekakva revolucija, malo je, po novohrvatski rečeno, preuzetno. Prije bih rekao evolucija, ili pak jedna faza u revoluciji koja je prije 30 godina započela masovnim uvođenjem osobnih mobinih komunikacijkih uređaja, popularno zvanih mobiteli.
A da se neki plaše te nove tehnologije, plaše se. Isto kao što se neki plaše vatre; pomoću nje možete skuhati ručak, a možete i zapaliti kuću. Ako se znate njome koristiti bit će vam od koristi, ako pak ne, možete stradati.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: