Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Prva faza obnove Pješačkog mosta bit će dovršena do kraja ovog mjeseca

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65425
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.11.2020. 13:53 
Naslov:  Prva faza obnove Pješačkog mosta bit će dovršena do kraja ovog mjeseca
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako smo već pisali, početkom rujna započeli su radovi na sanaciji jednog od simbola grada Osijeka, Pješačkog mosta.

Polako se bliži kraju prva faza obnove mosta, koja uključuje sanaciju kompletne čelične konstrukcije, zamjenu gornjih prihvatnih elemenata, tzv. vješaljki, na koje je priključeno 102 komada čelične užadi, uklanjanje postojeće antikorozivne zaštite glavne i poprečne užadi te nanošenje nove antikorozivne zaštite i ponovno ličenje.

Pred izvođačem radova, samoborskom tvrtkom MAR, bio je veoma zahtjevan zadatak. Naime, osječki Pješački most jedinstven je u Hrvatskoj, pa je jedinstvena i njegova sanacija koja još nije rađena nigdje u zemlji. Angažirani su alpinisti koji su obavljali radove s vanjske strane mosta, a postojali su ograničavajući faktori i u vezi tehnologije koja se koristila jer strojevi nisu smjeli biti teži od 2,5 tone. Stoga je izvođač radova morao nabaviti posebnu laku dizalicu, a poslije i jednu veću, kojom su dohvaćeni teže dostupni, najviši dijelovi mosta.

U drugoj fazi radova, koja će započeti iduće godine nakon što Grad odabere izvođača radova, predviđena je obnova hodne površine i sanacija pješačke ograde. Od 50 armirano-betonskih ploča koje čine hodnu površinu, njih pet potrebno je potpuno zamijeniti, dok će se preostalih 45 ploča izvaditi, kompletno sanirati i očistiti te vratiti natrag i presvući novim slojem asfalta.

Rok za dovršetak prve faze radova bio je 90 dana, no obzirom da su radovi već pri kraju, očekuje se da će, uz povoljne vremenske uvjete, oni biti gotovi do kraja ovog mjeseca. Nakon toga Pješački most ponovno će biti otvoren za građane do početka druge faze radova.

Očekuje se da će most biti kompletno obnovljen za tri godine. Ukupna vrijednost obnove iznosi više od 16 milijuna kuna s PDV-om, od čega 3 milijuna kuna otpada na prvu, a ostatak na drugu fazu radova.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Neven Marić/Foto-arhiv031


Pročitajte i..
U rujnu započinje sveobuhvatna obnova osječkog Pješačkog mosta

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: