Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Od 15. studenog obavezna je zimska oprema

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.11.2020. 9:26 
Naslov:  Od 15. studenog obavezna je zimska oprema
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

S obzirom na predstojeće zimske uvjete prometovanja te obveze korištenja zimske opreme (15.11. 2020. do 15.4.2021.) podsjećamo vozače motornih vozila da sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u uvjetima kada je kolnik prekriven snijegom ili je na kolniku poledica tj. u slučaju nastupanja zimskih uvjeta na cestama vozila moraju imati propisanu zimsku opremu.

Pod zimskom opremom sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti za vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom teretnih automobila i autobusa podrazumijevaju se zimske gume (M+S) ili lanci na pogonskim kotačima. Teretna vozila i autobusi koji zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima. Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima, a gume na vozilima moraju odgovarati dimenzijama u prometnoj dozvoli. Gume na istoj osovini vozila moraju biti jednake po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske, ljetne), po konstrukciji (radijalne, dijagonalne itd.) i marki/tipu (proizvođaču).

Vozač motornog vozila dužan je prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Iznimno od navedenih odredbi na temelju Odluke o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj propisana je obaveza korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021. godine koja se odnosi na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika na zimskim dionicama. Zimske dionice javnih cesta na području Postaje prometne policije Osijek su Državne ceste broj: 2, 7, 213, 417, i 519.

Pozivamo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti, pri vožnji u kolonama povećaju razmak između vozila imajući na umu duži zaustavni put, izbjegavaju nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, pravovremeno pomoću pokazivača smjerova daju ostalim vozačima do znanja da će skrenuti vozilom, pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave „ledene zasjede“ zbog toga na tim mjestima pozivamo vozače na osobit oprez. - izvijestila je PU osječko-baranjska.





Foto: Inja Pavlić/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: