Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Edukacijom i cjeloživotnim učenjem do zapošljavanja marginaliziranih skupina

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.11.2020. 8:33 
Naslov:  Edukacijom i cjeloživotnim učenjem do zapošljavanja marginaliziranih skupina
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Još u listopadu 2019. godine udruga Spiritus OS u partnerstvu sa udrugom za psihosocijalne potrebe “Amadea“ iz Đakova te Hrvatskom zavodom za zapošljavanje je započela s provedbom projekta pod nazivom: “Edukacijom i cjeloživotnim učenjem do zapošljavanja marginaliziranih skupina”, financiran iz ESF, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u sklopu javnog poziva Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina.

Više o samom projektu će nam je rekla voditeljica projekta Ivana Dundović, koja je ujedno i izvršna direktorica udruge.

Kako je dugo trajna nezaposlenost postala je ozbiljan problem u Hrvatskoj i to ponajviše u dvije dobne skupine: Mlade osobe do 29 godina, s nezaposlenosti duljom od 6 mjeseci, te osobe starije od 30 godina s nezaposlenosti duljom od 12 mjeseci, odnosno godinu dana osmislili smo projekt u kojem dodatno osposobljavamo ukupno 30 nezaposlenih osoba putem programa za gerontodomaćice i njegovateljice starijih osoba. Do današnjeg dana, uspješno je educirano 17 pripadnica navedene skupine te su im uručene svjedodžbe“.



Cilj projekta je integracija osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada u okruženje u kojem žive, razvijanje programa pomoći u lokalnoj zajednici, cjeloživotno učenje, te rad na povećanju kvalitete života, njihovo uključivanje u aktivnosti lokalne zajednice. Isto se postiže kroz edukaciju nezaposlenih osoba , što za krajnji cilj ima integraciju istih u okruženje u kojem žive, razvijanje programa pomoći u lokalnoj zajednici, napominje Dundović

Razlika između njegovateljice i gerontodomaćice je u (ne)mogućnosti davanja lijeka i/ili obroka, te zdravstvene skrbi starijih osoba. Po završetku obje edukacije dobivamo osobu koja može preuzeti kompletnu skrb za stariji osobu na svim razinama pomoći u kući. Kako bi se projektnim aktivnostima što bolje pridonijelo prioritetnim osima u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Korisnici će tijekom projekta proći kroz pet radionica psiho - socijalne podrške, i pri završetku radionica će voditelj i zamjenik voditelja provesti dodatne radionice za korisnike, i to radionice pisanja životopisa u Europass formatu, pripreme na razgovor za posao te intervju s poslodavcem.

Hrvatska je prema vrijednostima evidentiranima u prosincu 2016. bila na petom mjestu u EU po visini prosječne stope nezaposlenosti što u nepovoljan položaj stavlja marginalizirane skupine koje stoga teško dolaze do zaposlenja što za sobom vuče i prijetnju dugotrajne nezaposlenosti, socijalne isključenosti i siromaštvo, nisku razinu samopoštovanja, nisku razinu motivacije, nedostatak mekih socijalnih vještina i ključnih kompetencija za zapošljavanje, kao i nisku razinu obrazovanja i nedostatak radnog iskustva ističe Dundović te napominje kako se upravo se ovim projektom želi utjecati na sve navedeno jer bi nezaposlene osobe posebice pripadnici marginalizirane skupine i osobe s invaliditetom stekle određenu edukaciju i radno iskustvo koje bi značajno utjecalo na uklanjanje prepreka na tržištu rada.

Dosadašnjim radom, projekt se već pokazuje uspješnim, te se nadamo da će i buduće provedbe samo dodatno potaknuti prijavu dugotrajno nezaposlenih osoba, kako bi napravile prvi korak ka zaposlenju. U konačnici Dundović napominje kako još postoje četiri otvorena mjesta koja će se popuniti na proljeće te da se svi koji su zainteresirani mogu javiti na brojeve 098/890 063 ili 031 / 814 920, na adrese elektronske pošte [email protected] ili [email protected] ili osobno u ured udruge Spiritus na adresi Stjepana Radića 5 u Osijeku ili udruge Amadea na adresi Frankopanska ul. 3, 31400, Đakovo.



Tekst i foto: Ivan Jeronim Kalajžić

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: