Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U protekla 24 sata 112 novopozitivnih osoba u OBŽ

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.11.2020. 11:13 
Naslov:  U protekla 24 sata 112 novopozitivnih osoba u OBŽ
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testiran je ukupno 361 uzorak od kojih je za područje Osječko-baranjske županije 112 bilo pozitivno na koronavirus.

Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek (44), Našice (13), Donji Miholjac (9), Đakovo (8 ), Valpovo (6), Belišće (6) i Beli Manastir (2). Sedam novopozitivnih osoba su s područja općine Đurđenovac, tri Gorjani, dvije Bilje, a po jedna osoba je s područja općina Antunovac, Bizovac, Čepin, Darda, Erdut, Čeminac, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Semeljci, Strizivojna, Trnava i Vladislavci.

Trenutno su hospitalizirane ukupno 164 osobe oboljelih od COVID-19, i to 30 u Općoj županijskoj bolnici Našice, a 134 u KBC-u Osijek, od kojih su 22 osobe na respiratoru.

U zadnja 24 sata u Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminulo je pet hospitaliziranih osoba. Ženska osoba iz Šaga rođena 1952. godine, tri muške osobe iz Osijeka rođene 1934., 1944. i 1948. godine te ženska osoba iz Belog Manastira rođena 1971. godine. Uz COVID-19 preminuli su imali druga teška oboljenja.

Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji ukupno 5.186 osoba koje su kontakti pozitivnih osoba, što je deset puta više nego početkom listopada kada je dnevni prosjek iznosio oko 500 osoba.

Policija je provela 43 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji, a svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

O aktualnoj epidemiološkoj situaciji na području Osječko-baranjske županije danas (10. studenoga 2020. godine) na konferenciji za novinare govorili su načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Ivan Hampovčan, zamjenik ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Osijek doc. dr. sc. Krunoslav Šego, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo OBŽ Zlatko Pandžić i načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece.

Uz navođenje podataka da je na području Osječko-baranjske županije od početka epidemije do sada za 4.651 osobu utvrđen pozitivan nalaz, broj osoba u samoizolacija trenutno je više od 5.000 te da je do sada je preminulo 70 osoba, načelnik Stožera Ivan Hampovčan pozvao je građane na poštivanje epidemioloških mjera kako bi se zaustavilo širenje epidemije i spriječilo daljnje posljedice na zdravlje građana i ukupan život.

Ravnatelj Zavoda Zlatko Pandžić istaknuo je kako relativno velik broj pozitivnih nalaza u odnosu na broj testiranih uzoraka ne znači da ima puno pozitivnih osoba koje nisu testirane nego da epidemiolozi i liječnici primarne zdravstvene zaštite dobro obavljaju trijažu osoba koje se šalju na testiranje.

- Zavod već ima i brze antigenske testove visoke učinkovitosti (vjerojatnost za točnost tog testa je 97 posto) koje preporučuju Svjetska zdravstvena organizacija i Europska komisija. Najkasnije u idući ponedjeljak-utorak bi ih trebali početi koristiti za osobe koje imaju simptome te se jave za testiranje unutar sedam dana od pojave simptoma, a svaki negativan uzorak će se i dodatno testirati PCR metodom. Brzi antigenski testovi nisu pouzdani za asimptomatske i osobe s dužim trajanjem simptoma. Cijena testova ne bi trebala biti više od 100 kuna, radit će se po uputnici, ali masovno testiranje se neće raditi nego po trijaži epidemiologa i liječnika - rekao je Pandžić

Ravnatelj Zavoda objavio je kako je počeo raditi Call centar Zavoda za javno zdravstvo OBŽ na koji građani mogu postavljati pitanja o COVID. Telefonski brojevi su: 031 225-757, 031 225-762 i 031 225-769.

Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece istaknuo je kako su službenici Policijske uprave od 25. ožujka do danas obavili 8.124 samoinicijativne provjere građana u samoizolaciji te utvrdili 43 kršenja. Po dojavi građana, liječnika, ljekarnika i drugih osoba provjerili su 351 dojavu i utvrdili 127 kršenja.

- Za utvrđena kršenja policija podnosi izvješća Državnom inspektoratu koji izdaje prekršajne naloge, za koje su za fizičke osobe predviđene kazne od 8.000 do 15.000 kuna. Jedna osoba je prijavljena za kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti jer je, iako svjesna da je pozitivna na COVID, u više navrata izlazila iz kuće i time ugrozila druge građane. Policija je kroz svoj rad stalno izložena koronavirusu, pa smo imali 52 pozitivna službenika i 186 u samoizolaciji, kao i 21 državnog službenika u samoizolaciji te 11 pozitivnih na koronavirus, rekao je Bece. - izvijestio je Stožer civilne zaštite OBŽ.





Foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: