Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Je li emocionalna inteligencija uistinu put k sreći?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65755
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.11.2020. 13:58 
Naslov:  Je li emocionalna inteligencija uistinu put k sreći?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U četvrtak, 5. studenog 2020. u učionici 54 na Filozofskom fakultetu Osijek održalo se prvo predavanje u sklopu devetog ciklusa Otvorenog četvrtka. Predavanje Emocionalna inteligencija – put ka sreći? održala je doc. dr. sc. Ana Babić Čikeš.

Definiravši pojam emocionalne inteligencije, predavačica je publiku upoznala s različitim razinama na kojima se emocionalna inteligencija pojavljuje i kako utječe na naš život (npr. kako utječe na naše ponašanje, pamćenje, kako razumijemo različite emocije itd.). Znanstvenike zanima doprinosi li i u kojoj mjeri emocionalna inteligencija emocionalnom zdravlju pojedinca, školskom i poslovnom uspjehu. Sam se konstrukt mjeri samoprocjenama i procjenama drugih ljudi te različitim testovima. Na predavanju smo mogli saznati da su emocionalna i opća inteligencija nisko do umjereno povezani, a da najveći doprinos akademskom uspjehu emocionalna inteligencija ima zapravo kroz sposobnosti razumijevanja i upravljanja emocijama, ali taj doprinos sigurno nije veći od opće inteligencije. Također emocionalna inteligencija ima pozitivan doprinos našem mentalnom i fizičkom zdravlju, npr. viša emocionalna inteligencija povezana je s nižom depresivnošću i anksioznošću. Razvoj sposobnosti emocionalne inteligencije intenzivan je u prvim godinama života i u predškolskom razdoblju, no nastavlja se i dalje. On se može poticati tako da se uzme u obzir važnost duha vremena, radi na sebi, ali i da se socio-emocionalno učenje uključi u kurikulum.



Odgovor na pitanje iz naslova predavanja jest da emocionalna inteligencija nije put k sreći. Ona može učiniti život ljepšim i boljim u nekim vidovima, ali ima još mnogo čimbenika na putu do sreće.



Tekst i foto: Domagoj Kostanjevac

Najava: FFOS: Otvoreni četvrtak - predavanje doc. dr. sc. Ane Babić Čikeš "Emocionalna inteligencija – put ka sreći?"

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: