Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Mađari kupuju "pola Osijeka"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65647
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.10.2020. 13:27 
Naslov:  Mađari kupuju "pola Osijeka"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kao što već i legendarne ptice na grani znaju, gradnja novog nogometnog stadiona NK Osijek, jedne od najvećih privatnih investicija u gradu od osamostaljenja države, koji će se nalaziti u zapadnom dijelu Osijeka, odmah do mađarske Retfale, financira se mađarskim kapitalom.

No, to nije i jedini objekt koji su naši susjedi obnovili, kojega grade ili na kojega su „bacili oko“.

Kako piše Glas Slavonije, prošle je godine u Osijeku, u Gackoj ulici, otvoren mađarski učenički dom, smješten uz Prosvjetno-kulturni centar Mađara, namijenjen za pripadnike mađarske nacionalne manjine iz cijele Hrvatske kao jedina odgojno-obrazovna ustanova s vrtićem, osnovnom i srednjom školom s nastavom na mađarskom jeziku u Hrvatskoj. Posljednjih godina i u Baranji se bilježi više realiziranih investicija u uređenje tzv. mađarskih domova kulture.

Prije nekoliko dana objavljeno je kako je mađarska OTP banka potencijalni kupac zgrade i vrta bivše Ugostiteljsko-turističke škole, odnosno vile Maksimović, na raskrižju Radićeve i Ulice Hrvatske Republike.

Idućeg tjedna održat će se sjednica Županijske skupštine na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda i ona o zahtjevu vlasnika Ugostiteljske škole, zagrebačke tvrtke Lobing, o očitovanju Županije o pravu prvokupa. Budući je riječ o nekretnini koja se vodi kao kulturno dobro, vlasnik je dužan prvo je ponuditi državi, odnosno lokalnoj upravi na čijem se području nekretnina nalazi. No, u materijalima za predstojeću županijsku sjednicu stoji kako u Županiji „ne postoji namjera za ostvarivanjem prava prvokupa predmetne nekretnine kao kulturnog dobra“, u kom slučaju objekt može ići na prodaju i to za već poznatu cijenu od 1,8 milijuna eura.

Nedavno se pred vijećnicima Županijske skupštine i Gradskog vijeća našlo pitanje o pravu prvokupa još jedne zgrade označene kao kulturno dobro - Vile Szinicz, poznatije kao Titova vila, u Istarskoj ulici. U njoj već dugi niz godina djeluje STV i dio drugih elektronskih medija. No, vlasnici su se odlučili za prodaju te nekretnine i ovdje bi ubuduće trebao biti Generalni mađarski konzulat u Osijeku koji se trenutno nalazi na Vijencu Ivana Mažuranića.

Mađarima je još zanimljiv i hotel Royal. Riječ je o nekoć reprezentativnom, a danas zatvorenom i zapuštenom objektu u Kapucinskoj ulici, koji se također nudi na prodaju, no za sada se ne zna ishod ovih pregovora.

Ostvare li se svi ovi pregovori oko nekretninskih ulaganja kapitala iz nama susjedne sjeverne zemlje, ova bi ulaganja mogla vrijednim starim zgradama u gradu udahnuti novi život, zaključuje Glas Slavonije.





Tekst i foto: Osijek031.com

Pročitajte i..
Županija prodala zgradu bivše Ugostiteljsko-turističke škole!
U bivšu ugostiteljsku školu ulazi jedna osiguravajuća kuća?
Bivša ugostiteljska škola postat će elitni uredski prostor
Završena obnova istočnog pročelja bivše Ugostiteljske škole
Konačno počela obnova bivše Ugostiteljske škole!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 28.10.2020. 20:16 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Što se tiče Prosvjetno-kulturnog centra Mađara i sličnih kulturnih centara po okolnim zemljama Orban novcem mađarskih građana ( a možda čak i novcem EU) kupuje sebi glasačko tijelo Mađara izvan Mađarske za izbore. Naime Mađarska ima stjecajem povijesnih okolnosti ogromnu dijasporu u susjednim zemljama.
U nekim razvijenijim demokracijama rizikovao bi da zbog toga završi u zatvoru.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: