Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



5. Filmska RUNDA [2020.]: Treći listopadski vikend u znaku Filmske RUNDE

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.10.2020. 10:30 
Naslov:  5. Filmska RUNDA [2020.]: Treći listopadski vikend u znaku Filmske RUNDE
Od 16.10.2020. 18:00 do 17.10.2020. 19:59 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

[15.10.2020.] 5. Filmska RUNDA, 5 najavnih ŠPICA nastalih pod mentorstvom dva RUNDI draga prijatelja, ambijent osječkog kina Urania i čitav niz zanimljivih kratkiša afirmiranih i (još) neafirmiranih filmaša. Savršena kombinacija za ovaj treći listopadski vikend i Reviju hrvatskog kratkometražnog filma!

Ove godine Špica radionica bila je zaista posebna. Vodili su je David Gašo i Tin Ostrošić, naši dragi Rundaši i pratitelji od samih početaka, a sada studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Njihov ambiciozan plan pratilo je petnaest polaznika iz cijele Slavonije. U tri dana napravili su čak pet najava za RUNDU. S obzirom na to da je ove godine fokus na glumi, pridružili su im se osječki glumci, predvođeni Aretom Ćurković i Anitom Schmidt. Premijere špica na filmskom platnu, polaznici i publika će vidjeti ovaj vikend u kinu Urania“, najavila je Ana Šimić, iz organizacije Filmske RUNDE. Program otvaramo u petak, 16. listopada2020., u 18 sati s glumcima koji su u ulozi redatelja, odnosno programom Glumci režiraju. Svoju će osječku premijeru imati filmovi Janje redateljice Nine Violić, Malo se sjećam tog dana redatelja Leona Lučeva, Tek tako redateljice Sanje Milardović i Na vodi redatelja Filipa Lozića.

"Filmska RUNDA svake godine ima jednu filmsku profesiju u fokusu, a ove je godine to gluma. Upravo zato, željeli smo posebnu pozornost posvetiti glumcima, kako ispred, tako i iza kamere gdje smo uočili da postoji nekolicina hrvatskih glumaca koja se izvrsno snašla u ulozi redatelja. Neki su istodobno i režirali i glumili u filmu kojeg režiraju što je nedvojbeno bio vrlo zahtjevan posao. Njihovi filmovi su posjetili brojne domaće i inozemne festivale i sretni smo što ih sada možemo po prvi put podijeliti s osječkom publikom”, istaknula je Ines Jokoš, iz organizacije Filmske RUNDE.

Nakon lutanja po brojnim europskim i svjetskim platnima, profesionalni igrani, dokumentarni, animirani i hibridni filmski rodovi u petak u 20 sati stižu i u kino Urania. Festivalska RUNDA i topos mediterana kaže Dalija Dozet iz direkcije revije i dodaje:

Ove godine u sklopu Festivalske RUNDE predstaviti ćemo film Njemački inat, osječke redateljice Silve Ćapin, miksove dokumentarno-animirane i eksperimentalne, poput višestruko nagrađivanih Porvernir i Mačka je uvijek ženska, razigranu estonsko-hrvatsku koprodukciju Demonstracija briljantnosti u 4 čina te nagrađivani debitantski igrani film Druker, redatelja Rina Barbira, kojega do sada znamo po nizu odličnih spotova za Vojka V.

Fokus RUNDA: Gluma, partner: Croatian.film!

Osijek je 16. i 17. listopada fokusiran na Filmsku RUNDU, a Filmska RUNDA na kratkometražne filmove i glumu koja je fokus profesija. Croatian.film je platforma za promociju hrvatskog kratkometražnog filma, a uz njihovu pomoć donosimo i neka iznenađenja za naše posjetitelje.

Svake godine stavljamo jednu filmsku profesiju u fokus te se s njom bavimo kroz filmski i radionički program i tako ju približavamo osječkoj publici. Uz sjajnog partnera tu je i sjajni i precizni predslektor Mario Kozina te vrhunski žiri kojemu se pridružio i glas publike. Žiri (Areta Ćurković, Mia Anočić-Valentić, Domagoj Mrkonjić) imao je težak zadatak suditi svojim kolegama te između 15 izabrati 5 filmova. Glas publike dodao je još jedan film. Koji su to točno filmovi? Morat ćete doći u 18h u subotu u kino Urania“, najavila je Marta Užarević, iz organizacije Filmske RUNDE.

Iz fokusa nam nisu izašli ni vrijedni studenti Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu, a osim njih, Studentska će RUNDA ove godine prikazati i premijere studenata Osječke Akademije za umjetnost i kuturu i autorske filmove nastale filmskom edukacijom u Kinoklubu Zagreb i to u subotu u 20 sati.

Studentska RUNDA dio je glavnog programa revije. Želimo pratiti kvalitetne i autentične autorske poetike od samog početka i omogućiti publici praćenje nečijeg rada u kontinuitetu, a mladim autorima omogućujemo mjesto na kojemu će moći predstaviti svoj rad i istraživanje, umrežiti se i dobiti direktni feedback od publike i kolega. Drago nam je da ove godine imamo i film sa osječke Akademije za umjetnost i kulturu, Dnevnik Marije Josipović te film Dvopek, tri jabuke, jogurt autorice Anite Čeko, koji je nastao u sklopu radionice Kinokluba Zagreb”, kaže Dalija Dozet.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje uz ograničen broj sjedećih mjesta i uz pridržavanje epidemioloških mjera. Molimo posjetitelje da dođu ranije na željeni dio programa kako bi se udobno smjestili uz pravilan razmak te kako ne bismo stvarali nepotreban red prilikom ulaska u kino.

[klik za uvećanje]



[09.10.2020.] Predstavljamo program 5. Filmske RUNDE, revije hrvatskog kratkog filma, koja se održava 16. i 17. listopada 2020. u kinu Urania u Osijeku.

Glavni program čine Festivalska i Studentska RUNDA.

Festivalska RUNDA je premijerni program nagrađivanih filmova koju čine profesionalni igrani, dokumentarni, animirani i hibridni filmski rodovi koji nakon niza svjetskih i europskih festivala konačno stižu i na osječko platno. Ovogodišnji je program istovremeno mediteranski topao i hrabar te jamči zagrijavanje za kvalitetnu kratku filmsku formu”. U Festivalskoj RUNDI gledamo animirano - dokumentarni film Mačka je uvijek ženska redateljica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, eksperimentalno - dokumentarni film Porvenir redateljice Renate Poljak, Njemački inat redateljice Silve Ćapin, animirani film Demonstracija briljantnosti u 4 čina redateljice Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova te igrani film Druker redatelja Rine Barbira.



Studentska RUNDA tradicionalno prikazuje premijere zanimljivih nagrađivanih kratkiša studenata Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a ove godine drago nam je predstaviti i filmove Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, ali i autorske filmove nastale filmskom edukacijom u Kinoklubu Zagreb. U Studentskoj RUNDI predstavljamo filmove: Grow up to be a little tree redateljice Noemi Ribić, dokumentarni film Bez lica redatelja Davida Lušičića, igrani film Groblje slonova redatelja Filipa Mojzeša, eksperimentalne filmove Dnevnik, redateljice Marije Josipović i Jabuka, tri dvopeka, jogurt redateljice Anite Čeko i igrani film Južno voće, redatelja Josipa Lukića.



Fokus profesija - GLUMA

FOKUS runda zamišljena je kao višegodišnji program u kojemu se edukativnim i filmskim programima predstavljaju grane filmske profesije, a ove godine fokus profesija je GLUMA. U suradnji s platformom Croatian.film zamolili smo stručno povjerenstvo osječkih glumaca (Mia Anočić-Valentić, Hrvoje Barišić, Areta Ćurković, Krešimir Mikić, Domagoj Mrkonjić) i javnost da od 15 igranih filmova u izboru filmskoga kritičara Marija Kozine izaberu pet filmova koje bi izdvojili kao primjer izvanrednoga glumačkog ostvarenja i snažne režijsko-glumačke sinergije. Njihov izbor za sada će ostati tajna, pridružite nam se na prikazivanju najboljih 17. listopada 2020. u 18:00 sati u kino klubu kina Urania.



Premda su glumci uglavnom ispred, a redatelji iza kamere, teško je ponekad pronaći točnu granicu između njihova stvaralaštva i doprinosa filmskome djelu. Ne čudi činjenica da glumci ponekad zažele biti „iza kamere“ kako bi ispričali svoju priču, a u četiri kratka igrana filma vidjet ćete zanatski zanimljiva ostvarenja poznatih hrvatskih glumaca koji su se ovoga puta našli u ulozi – redatelja. Gledamo filmove Janje redateljice Nine Violić, Malo se sjećam tog dana redatelja Leona Lučeva, Tek tako redateljice Sanje Milardović i Na vodi redatelja Filipa Lozića.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje uz ograničen broj sjedećih mjesta i uz pridržavanje epidemioloških mjera. Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade "Kultura nova" te grada Osijeka.

Program:

Petak, 16. listopada 2020.
18:00 sati - Glumci režiraju (Kino klub)
20:00 sati - Festivalska runda (Glavna dvorana)

Subota, 17. listopada 2020.
18:00 sati - Fokus runda: Gluma (Kino klub)
20:00 sati - Studentska runda (Glavna dvorana)

[klik za uvećanje]








Tekst i foto: Ines Jokoš

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: