Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[FOTO] Početak gradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće krajem ove godine

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.09.2020. 18:40 
Naslov:  [FOTO] Početak gradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće krajem ove godine
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U sjedištu Osječko-baranjske županije danas je održana Završna konferencija projekta "Izrada projektne dokumentacije za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće“.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 2,1 milijuna kuna, od čega bespovratna EU sredstava iznose 1,8 milijuna kuna (85% ukupne vrijednosti projekta). Preostali izvori financiranja su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova i Osječko-baranjska županija.



Nakon današnje Završne konferencije, u idućih 15-ak dana započet će postupak javne nabave, slijedi odabir najboljeg i najpovoljnijeg izvođača radova, a potom počinje izgradnja Centra u Eko-zoni Nemetin. Prema projektantskom troškovniku, procijenjena vrijednost investicije je 78,6 milijuna kuna plus PDV, odnosno 98,3 milijuna kuna ukupno. Ukupna površina objekta je 8.200 m2, početak izgradnje planiran je do kraja ove godine, a završetak u idućoj godini.



Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće planirana je u tri faze. U prvoj fazi planirana je izgradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće sa sortirnicom, pakirnicom i laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete proizvoda, linija za proizvodnju soka, potrebnih upravnih i pomoćnih prostorija. U drugoj fazi planirana je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linija, tunela za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje smrznutog voća i povrća, sušare za voće i povrće, te aukcijske dvorane. U trećoj fazi planirana je izgradnja objekta u kojem će biti smješten tehnološki inkubator s malim linijama za proizvodnju prerađevina od voća i povrća s prostorijama za pripremu proizvoda za tržište (dizajn, marketing i slično).



Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona raspoređeno u ukupno 23 rashladne komore, a podijeljen je na dva dijela - za ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je 7 komora s U.L.O režimom hlađenja, i to tri komore kapaciteta 150 tona i 4 komore kapaciteta 60 tona, odnosno ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta. Za ekološke proizvode bit će postavljena posebna linija za sortiranje i pakiranje, odvojena od konvencionalne proizvodnje.



Planirani kapacitet rashladnih komora za konvencionalnu proizvodnju je 2.220 tona, raspoređeno u 10 komora s U.L.O. atmosferom i 6 komora s dinamičkom atmosferom, te 6 komore s normalnom atmosferom ukupnog kapaciteta 329 tona. Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom atmosferom (ULO i dinamička) i normalnom atmosferom iznosi 3.239 tona voća i povrća.



Župan Ivan Anušić istaknuo je kako je RDC projekt od strateškog značaja za razvoj poljoprivrede i pokretanje gospodarskih aktivnosti u Osječko-baranjskoj županiji i cijelom slavonsko-baranjskom području, a projektirat će se na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije postavljanjem sunčanih kolektora na krovnim površinama objekta.







Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: