Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HZJZ izdao nove preporuke za održavanje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65744
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.09.2020. 8:49 
Naslov:  HZJZ izdao nove preporuke za održavanje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija.

Plesni podij je i dalje zabranjen, a dozvoljeni broj posjetitelja u zatvorenim prostorima je 500, te 1000 na otvorenom. Također, i dalje se mora voditi evidencija osoblja, izvođača i posjetitelja.

Treba izbjegavati rukama dodirivati usta, nos, oči i lice. Na ulazu u prostor te unutra na još kojem lakše dostupnom mjestu posjetiteljima, izvođačima i osoblju treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku. Dozator s dezinfekcijskim sredstvom (npr. na bazi 70% alkohola ili drugo dezinfekcijsko sredstvo registrirano kao antiseptik za primjenu na ljudskoj koži). Osoblje treba voditi brigu da dozator pravovremeno opskrbljuju novim količinama dezinfekcijskog sredstva kako bi ga uvijek bilo dovoljno.

Osoblje i izvođači trebaju prije dolaska na posao i izvedbu izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine. Svim posjetiteljima se također preporučuje da prije izlaska iz kuće izmjere tjelesnu temperaturu te otkažu dolazak u slučaju povišene temperature ili bilo kojih znakova bolesti.

Na okupljanjima ne može sudjelovati osoba koja: ima ukućana koji je u samoizolaciji; je boravila unutar prethodnih 14 dana u inozemstvu osim ako ima negativan test na PCR ne stariji od 48 sati; je u proteklih 14 dana imala kontakt s osobom zaraženom SARS-COV-2 virusom; ima neki od sljedećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak zraka, grlobolja, curenje nosa ili gubitak njuha.

HZJZ preporučuje ako postoji mogućnost, organiziranje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija na otvorenom.

Razmak od 2 metra preporučuje se između, i od, izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporuča se razmak od 4 metra između posjetitelja i izvođača na sceni. Prilikom dolaska i odlaska iz prostora preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između sudionika (posjetitelja, izvođača i osoblja) od 1,5 metra.

Fizičku udaljenost za vrijeme trajanja programa organizator mora osigurati na jedan od sljedećih načina:
1. Sjedećim mjestima međusobno udaljenim 1,5 metra. Iznimno, prilikom održavanja izvedbi, kulturnih programa i manifestacija niskoga rizika dozvoljava se fizička udaljenost između posjetitelja od 1 sjedećeg mjesta, uz obvezno nošenje maski za vrijeme trajanja programa. Programi niskog rizika su programi s isključivo sjedećim mjestima koji ne uključuju interakciju s publikom i aktivni angažman publike poput pjevanja.
2. Barskim stolovima s maksimalno 6 posjetitelja po jednom stolu te uz obaveznu udaljenost između centra osi susjednih stolova od 3 metra. Stolove je potrebno numerirati jedinstvenim brojevima koji se posjetiteljima dodjeljuju prilikom kupovine ulaznica, a raspored posjetitelja za stolovima mora ostati nepromijenjen tijekom događanja.
3. Fizičkim barijerama (ogradama) definirati sektore širine 1,5 metra kojim će se ostvariti redovi posjetitelja. Između redova mora biti dovoljna širina za prolaz osoblja. Unutar pojedinog reda potrebno je poštovati iste preporuke kao i za sjedeća mjesta odn. osigurati ograničenje fizičke udaljenosti na način da se osigura razmak od minimalno 1,5 metra između posjetitelja.

Ograničenje se ne odnosi na posjetitelje koji žive u zajedničkom kućanstvu. Sektore je potrebno numerirati jedinstvenim brojevima koji se posjetiteljima dodjeljuju prilikom kupovine ulaznica.

U slučaju potrebe za odstupanjem od gore preporučenih načina osiguravanja fizičke udaljenosti, organizator je dužan zatražiti odobrenje teritorijalno nadležne službe civilne zaštite koji će konačnu odluku usuglasiti s nadležnim županijskim stožerom.

Preporuke možete pročitati ovdje:






Tekst: Osijek031.com
Foto: Darko Grundler/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: