Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Grad Osijek odgovorio na navode Vlašića o cijeni avionskog tretmana komaraca

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65427
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.09.2020. 14:50 
Naslov:  Grad Osijek odgovorio na navode Vlašića o cijeni avionskog tretmana komaraca
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Radi točnog informiranja javnosti, posebno uzimajući u obzir da se radi o javnome novcu, smatramo nužnim reagirati na navode gospodina Miroslava Vlašića, da je objavljena cijena tretiranja komaraca iz zraka neistinita. Kako bismo u cijelosti razjasnili nastale dezinformacije u javnome prostoru – objavljujemo predmetne ugovore, izvješća i račune, a koji su i inače na uvid dostupni svakoj zainteresiranoj strani.

U provedenome postupku javne nabave za uslugu suzbijanja komaraca iz zraka na području Grada Osijeka pristigla je samo jedna ponuda - Veterinarske stanice Vetam d.o.o iz Osijeka, s jediničnom cijenom od 125,00 kn bez PDV-a, odnosno 156,25 kn s PDV-om po hektaru. U cijenu usluge adulticidnog tretmana komaraca iz zraka uključena je usluga avionskog prijevoza, troškovi sredstva za tretiranje, troškovi osoblja s dozvolama za rukovanje otrovima, operativno opsluživanje i punjenje sredstva u zrakoplov, te sama usluga.

Budući da Grad Osijek nema direktnu poslovnu suradnju s gospodinom Vlašićem, samim tim nemamo ni uvid u cijenu koju je gospodin kao podizvođač ugovorio s Veterinarskom stanicom Vetam. Jasno je, stoga, da gospodin Vlašić isto tako nema uvid u stvaran trošak avionskog tretmana koji je Grad Osijek obvezan podmiriti.

Konkretno, tretmani sjevernog pojasa provedeni 27. i 28. kolovoza (istočni i zapadni dio) provedeni su na ukupnoj površini od 2 600 ha, što uz cijenu od 156,25 kn/ha iznosi 406 250 kn, na što sukladno zakonu Grad Osijek plaća troškove provedenog stručnog nadzora Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u iznosu od 10% vrijednosti provedenih tretmana, čime na dva avionska tretmana ukupni trošak za Grad Osijek iznosi 446 875 kuna.

Usporedbe radi, cijena avionskih tretmana 2011.-2014. godine bila je 225,00 kn/ha; 2015.-2016. 143,75 kn/ha; 2017.-2018. 125,00 kn/ha; 2019. 200,00 kn/ha; te 2020. 156,25 kn/ha.

Osim toga, u Obavijesti objavljenoj 3. rujna 2020. jasno je navedeno da, s obzirom na to da s netretiranih područja izvan granica Grada Osijeka neprestano ulijeću nove generacije komaraca u grad, učinkovitost prošlotjednih tretmana iz zraka nije opravdala veliki iznos uloženih proračunskih sredstava. Dakle, nije sporna učinkovitost samih tretmana za koje je Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, kao ugovoreni stručni nadzor, utvrdio učinkovitost od 74-93%, već je sporno usko područje tretmana te istodoban izostanak takvoga tretiranja velikih površina izvan granica Grada Osijeka. Posljedica toga je brzi ulazak komaraca s netretiranih područja, i to zbog stalne disperzije komaraca, čime se nisu potvrdili efekti provedenih tretmana u dijelu naselja Josipovac, Višnjevac, Tvrđavica, Podravlje, Nemetin i Sarvaš.

Ovim putem zahvaljujemo gospodinu Vlašiću što svojim iskustvom i znanjem sudjeluje u našoj borbi protiv komaraca. Cijenimo njegovu stručnost i rad, i vjerujemo da je njegova reakcija proizašla iz činjenice da u trenutku svoje objave nije raspolagao s cjelovitim informacijama. - izvijestili su iz Ureda gradonačelnika.

Objava Miroslava Vlašića:










Foto: Cacan/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
NameNo
Offline
Ukupno postova: 32
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.09.2020. 17:32 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zaključak: za koga je veterinarska stanica oprala lovu ostaje samo za nagađati. Bilo bi baš zgodno malo pročešljati kroz ulazne fakture veterinarske stanice, samo da ima tko. Ali inspektori nemaju vremena za to kao ni za agrokor ni mnoge druge slučajeve.. U prijevodu, pojeo vuk magare preko leđa 65-godišnjaka, a građani i dalje bespomoćno svakodnevno (ne)dobrovoljno daruju krv letećim napastima.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
lega DGO
Offline
Ukupno postova: 10
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.09.2020. 20:58 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Po svemu cijena je takva i to je tocno no je li ona i realna i postena to je pitanje. Kada se uzme u obzir da stranka na vlasti kroji zakone za sebe i svoje i time pogoduje malverzacijama sa javnim novcem nije cudo da je cijena pogodjena tako visoko tj. nerealno.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 04.09.2020. 23:14 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U pitanju je klijentelistički sustav koji već dugo vremena vlada Hrvatskom i s vremenom se stalno širi na nove oblasti. Radi se o tome da postoje interesne skupine na razini države koje koruptivnim metodama uspijevaju progurati takve zakone koje im omogućuju povlašteni položaj. Zbog toga se ne može npr. g.Vlašić izravno javiti na natječaj, već samo povlaštene firme koje tu povlasticu plaćaju svojim cehovskim strukturama. Cehovske strukture paze da se izbjegne bilo kakva međusobna konkurencija svojih članova i da se iz posla izvuče što veća dobit.
U ovom našem balkanskom blatu ima uz komarce još mnoštvo raznih drugih krvopija.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: