Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Iz Srbije stigao ponton za pristajanje kruzera, radovi na novom pristaništu pri kraju

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65647
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.08.2020. 12:32 
Naslov:  Iz Srbije stigao ponton za pristajanje kruzera, radovi na novom pristaništu pri kraju
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako smo već pisali, Lučka uprava Osijek upustila se u velik i ambiciozan infrastrukturni projekt postavljanja novog riječnog pristaništa za kruzere na pola puta između vodenice i restorana „Galija“.

U ponedjeljak je projekt poprimio sasvim konkretne konture nakon što je iz Srbije dotegljen novi specijalirani višenamjenski ponton. Ponton je izgrađen u brodogradilištu u srpskom mjestu Bezdan odakle je Dunavom i Dravom dotegljen do Osijeka, a postavljen je uz promenadu na desnoj obali rijeke.

Radovi na pontonu trajali su godinu dana, njihova vrijednost iznosi 13,8 milijuna kuna, a u cijelosti ih je financirala Vlada iz proračuna. Ponton je veličine 60 puta osam metara, kapacitet mu je 400 ljudi, a povezan je s obalom s dva pristupna mosta.



Zanimljivo je to što ponton ima četiri razine pristupa, što znači da je projektiran da uz njega istovremeno mogu biti privezana dva kruzera do 130 metara dužine s više stotina putnika te manja plovila (brodovi do 50 putnika, riječne jahte te mali čamci i gliseri).

Na pontonu se nalaze i dvije kućice. Jednu će koristiti djelatnici granične kontrole, dok bi se u drugoj trebao nalaziti turistički ured.

Goran Dijanović, ravnatelj Lučke uprave Osijek, istaknuo je kako će novi ponton biti u funkciji pristajanja riječnih plovila cijele godine, a ne samo u sezoni kruzera.

Dijanović je dodao i kako će se u narednih nekoliko tjedana obaviti tehnički pregled kako bi se uklonili eventualni nedostatci, a potom će se ponovno urediti i površinski sloj promenade koja je na tom dijelu već mjesecima zatvorena te će ona ponovno biti otvorena za šetače i bicikliste.

Pitanje na koje nitko u ovom trenutku ne može odgovoriti jest kada će pristati prvi kruzeri. Naime, iz godine u godinu postoji trend povećanja broja kruzera koji uplovljavaju u Osijek na razini od 10 do 15%. Prošle godine tako je u Osijek uplovilo 80 kruzera, za ovu godinu najavljeno ih je čak 150, međutim pandemija koronavirusa uzrokovala je da su svi kruzeri otkazani. Tako da će novo pristanište za kruzere potpuno zaživjeti tek nakon normalizacije stanja s koronom.





Tekst i foto: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: