Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Nova generacija komaraca ispila krv Osječana

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.08.2020. 8:04 
Naslov:  Nova generacija komaraca ispila krv Osječana
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Proteklih nekoliko dana nemoguće je hodati Osijekom a ne biti napadnut od strane rojeva krvožednih komaraca.

Naime, posve neuobičajeno za drugu polovicu kolovoza, rijeke Drava i Dunav izlile su se u Kopački Rit te na druga nedostupna naplavna područja, što je uz visoke temperature stvorilo idealne uvjete za razvoj nove generacije komaraca koja je ovih dana stigla u Osijek i počela terorizirati njegove stanovnike.

[KLIK] Za večeras najavljeno adulticidno tretiranje komaraca sa zemlje

U komunikaciji smo sa Zavodom za javno zdravstvo, u ovome trenutku imamo intenzivan ulet komaraca s istočne strane zbog visokih razina Dunava, te su preporuke Zavoda u pripremi, a tretmane očekujemo u ponedjeljak“, rekao je Romano Kristić, osječki pročelnik za zdravstvo. Dodao je i da je Grad do sada od Zavoda zaprimio te proveo sedam larvicidnih i 18 adulticidnih tretmana, četiri od kojih su iz zraka, no da su okolne općine i gradovi i ove godine propustili larvidicne tretmane prije izlijetanja. Radi se o području od oko 30 tisuća hektara poplavnih površina.

Upozoravali smo i nastavljamo upozoravati na nužnost larvicidnih tretmana prije izlijetanja. Grad Osijek ih je proveo, no samo 6 posto poplavnih površina je na području grada. Potreban je sinergijski rad svih općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji, u suprotnom će naši tretmani biti nedovoljno učinkoviti“, ističe Kristić.

Grad Osijek još je u siječnju donio Provedbeni plan dezinsekcije i deratizacije te Godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, a u gradskom proračunu osigurano je 2,1 milijuna kuna. Od prošle godine Grad ima ugovore za larvicidne i adulticidne tretmane sa zemlje, te za usluge stručnoga nadzora.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Dražen Jakabfi/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: