Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Unikom svim platišama na njihovoj blagajni dijeli 20 litara kvalitetnog komposta

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65633
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.08.2020. 18:11 
Naslov:  Unikom svim platišama na njihovoj blagajni dijeli 20 litara kvalitetnog komposta
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prema istraživanju gradske komunalne tvrtke Unikom, udio bio otpada u komunalnom otpadu koji Osječani trenutno odvajaju iznosi čak 40%.

Kada se onome što Osječani odvajaju doda ono što dolazi iz osječkih parkova i zelenih površina, dođemo do 5.000 tona bio otpada godišnje, izvještava Osječka televizija. A dio toga Unikom ovih dana vraća građanima u obliku komposta.

Naime, svi oni koji su ovih dana došli na Unikomovu blagajnu platiti račune za odvoz otpada dobili su dar iznenađenja: 20 litara komposta, bez obzira odvajaju li bio otpad ili ne.

To je svojevrsni znak zahvalnosti Unikoma građanima za njihov trud i brigu o okolišu“, kaže Vjeran Marijašević, voditelj komunikacija u Unikomu. „Svaki građanin koji dođe kod nas na blagajnu platiti račun dobit će vreću čistog komposta prve klase od 20 kg. Taj kompost, naravno, treba kasnije malo razrijediti sa zemljom obzirom da je vrlo jaka supstanca“.

To je pravi primjer kružne ekonomije i održivog razvoja jer ono što smo odvojili kao otpad sad nam se vraća kao nova sirovina.

Prema riječima Steve Anetića, zamjenika direktora Unikoma za gospodarenje otpadom, Unikom svakoga dana iz PVC vrećica prikupi oko 10 tona otpada koji odlazi na njihovu kompostanu gdje se obrađuje i nakon četiri mjeseca dobije se finalni proizvod.

Važno je napomenuti kako čak dvije trećine bio otpada dolazi iz kućanstava, a samo jedna trećina s gradskih zelenih površina veličine 200 hektara koje održava i o kojima brine Unikom.

Unatoč tome što je prošle godine na kompostani završilo čak 5000 tona otpada, u Unikomu nisu zadovoljni. „Mi imamo želju da to bude negdje između 8 i 9000 tona, a taj rezultat bismo mogli ostvariti već sljedeće godine jer do kraja godine planiramo obaviti podjelu novih smeđih kanti građanima“, izjavio je Anetić.

Čistoćom onoga što završi u PVC kantama ili smeđim vrećicama u Unikomu su zadovoljni. Kvaliteta materijala je oko 95%, a radi se o lišću, travi, granju, a u zadnje vrijeme sve je više kuhinjskog otpada, voća i povrća.

Inače, kompostana radi od 7 do 19 sati, a zamjetno je kako građani sve više sami dovoze bio otpad u kompostanu.

Dakle, ako i vi želite provjeriti kvalitetu osječkog komposta, dovoljno je doći u Unikom, platiti račun i 20 litara komposta je vaše, zaključuje Osječka televizija.



Tekst: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: