Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Velike promjene: Osobna iskaznica će ujedno biti i zdravstvena

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.08.2020. 9:36 
Naslov:  Velike promjene: Osobna iskaznica će ujedno biti i zdravstvena
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Već nekoliko godina u Hrvatskoj građani imaju elektroničke osobne iskaznice u koje je ugrađen čip na koji se mogu implementirati brojne druge usluge.

No, kako piše Jutarnji list osobna iskaznica bi uskoro mogla biti i zdravstvena, što znači da bi kod liječnika mogli ići samo s osobnom iskaznicom.

- Mislim da su iza nas vremena u kojima je MUP bio jedina institucija koja je izdavala osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole... Spremni smo dio tog posla prepustiti tijelima lokalne samouprave ili pravnim osobama s javnim ovlastima, kao što se vrlo uspješnim pokazalo rješavanje izdavanja prometnih dozvola u stanicama za tehnički pregled. Smatram da bi u nadležnosti MUP-a trebali ostati tek primitak u državljanstvo, dozvole za oružje i reguliranje boravka stranih državljana - najavio je u razgovoru za Hinu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

No, policija više neće biti jedino mjesto izdavanja osobnih iskaznica, moguće je da će to raditi i Fina. Kako ne bi došlo do velikih gužvi, odnosno dugih redova, a s obzirom da Fina ima razgranatu mrežu ureda, morat će proći proces akreditiranja za ove poslove, a dio njihova osoblja obuku.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 11.08.2020. 20:17 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prepuštanje državnih poslova privatnim tvrtkama? Naizgled dobra ideja, no samo naizgled. Kod nas to, za razliku od normalnih država, obavezno završi u lopovluku. Sjetimo se samo prepuštanja ostavinskih rasprava javnim bilježnicima, pa sad javni bilježnici "deru" građane sa 4000kn po ostavinskoj raspravi (umjesto 300-400kn dok je to radio sud). Ili zadnji pokušaj prepuštanja ovrha privatnim ovrhovoditeljim, da ne nabrajam dalje.
Kod nas je još od osamostaljenja Hrvatske na djelu udruženi poduhvat države i njenih klijenata s ciljem pljačke vlastitih građana.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: