Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Radovi na izgradnji novog studentskog doma bit će završeni kroz dva mjeseca

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.07.2020. 10:26 
Naslov:  Radovi na izgradnji novog studentskog doma bit će završeni kroz dva mjeseca
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U osječkom sveučilišnom Kampusu gradi se najveća i najsuvremenija zgrada studentskog doma u Hrvatskoj, a radovi na njoj privode se kraju, izvještava Slavonska televizija.

Prema riječima glavnog inženjera na gradilištu Darka Pavlovića, trenutno se obavljaju soboslikarsko-ličilački radovi, stavljaju se podne obloge i kartonski gips. Radovi su se odvijali zadovoljavajućom dinamikom, a na gradilištu je oko 130 ljudi svaki dan.

Radovi će biti završeni kroz dva mjeseca, a po njihovom završetku bit će potrebno opremiti zgradu novog doma namještajem po mjeri, za što je raspisan javni natječaj.

Nova zgrada Studentskog doma bit će pravi studentski hotel s pet zvijezdica moderne arhitekture i sa suvremenim sustavima energetske samoodrživosti. Naime, fasada će proizvoditi električnu energiju i predavati ju HEP-u u sustav distribucijske mreže. U podrumskim prostorijama nalaze se spremnici za kišnicu koji kroz poseban sustav cjevovoda vraćaju vodu u kotliće u sanitarnim čvorovima.

Pametna zgrada postat će dom za nešto manje od 800 studenata koji će imati vrhunski studentski smještaj: sobe na elektronske kartice, zajedničke prostorije za druženje i gledanje televizije, čajne kuhinje, učionice i fitness prostore.

Prorektor za strategiju razvoja i financije osječkog Sveučilišta Drago Šubarić očekuje kako će ovo biti novi poticaj budućim studentima da odaberu Osijek kao mjesto studiranja. Inače, radi se o studentskom paviljonu sa 796 kreveta, a oba stara studentska doma zajedno su imala 669 kreveta, što znači da će se smještajni kapaciteti u gradu znatno povećati. Do sada su osječki domovi pokrivali svega 5% nedomicilnih studenata, a izgradnjom novog doma ta će se brojka popeti na 12%.

Nije sve išlo glatko s realizacijom ovog velikog projekta. Radovi su dosta dugo stajali zbog problema u kojima se našao bivši izvođač, a planiranu dinamiku poremetila je i kriza zbog koronavirusa. No, u Sveučilištu vjeruju da će u siječnju 2021. godine primiti prve studente.

Naime, natječaj za smještaj je raspisan, studenti se prijavljuju, a oni koji dobiju smještaj u ovom domu od 1. listopada dobit će subvenciju za privatni smještaj sve dok se ne budu mogli useliti u novi dom.

Inače, projekt je bio „težak“ 174 milijuna kuna, a u stopostotnom iznosu financira ga EU, no zbog novog natječaja i ponude novog izvođača od 191 mil. kuna, razliku su nadoknadili Sveučilište i država.

Šubarić je ponovio kako je cilj Sveučilišta u dogledno vrijeme skoro sve sastavnice preseliti u prostor kampusa. Uskoro započinju radovi na novoj zgradi FERIT-a, tu će doći i Prehrambeno-tehnološki i Pravni fakultet, a očekuju se i sredstva za završetak Sveučilišne knjižnice.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Screenshot video

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 30.07.2020. 22:48 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ne bi bilo dobro da radovi završe KROZ dva mjeseca, ali bi bilo dobro da završe ZA dva mjeseca.
Ah, taj naš hrvatski jezik, nama najljepši.
Eh, i ja sam baš neko zanovijetalo, sve vidim i sve mi smeta.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: