Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Bivša ravnateljica Porezne uprave Čavlović Smiljanec osuđena na dvije godine zatvora

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65441
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.07.2020. 13:37 
Naslov:  Bivša ravnateljica Porezne uprave Čavlović Smiljanec osuđena na dvije godine zatvora
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Bivša ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, bivša šefica osječke Porezne uprave Ružica Kovačević i osječki poduzetnik Željko Biloš postupali su s izravnom namjerom da prolongiraju naplatu Biloševa poreznog duga, nepravomoćno je danas presudio Županijski sud u Zagrebu.

"Iz preslušanih telefonskih razgovora koje je trećeoptuženi vodio, sud je nedvojbeno utvrdio da Biloš niti u jednom trenutku nije imao namjeru platiti porezni dug, dok su prvooptužena Nada Čavlović Smiljanec i drugooptužena Ružica Kovačević postupale s izravnom namjerom kako bi prolongirali taj porezni dug", istaknula je sutkinja Daniela Kustec u obrazloženju presude.

Prema nepravomoćnoj presudi, Biloš je osuđen na četiri i pol godine zatvora, Ružica Kovačević na tri, a bivša ravnateljica Porezne uprave i SDP-ova saborska zastupnica Nada Čavlović Smiljanec na dvije godine zatvora.

Obrazlažući presudu, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda naglasila je da sud nije povjerovao Biloševoj obrani u kojoj je naveo da je učinio sve što je u njegovoj moći da spasi svoju tvrtku OLT.

Kustec je istaknula da Biloš u svojoj obrani nije poricao traženje pomoći, ali njegove tvrdnje kako je smatrao da to nije protuzakonito sud smatra neistinitom, neuvjerljivom i nelogičnom obranom.

"Iz telefonske komunikacije s više osoba proizlazi da je Biloš znao da mu prijeti ovrha i da je veći donesen zaključak o ovrsi, no on je unatoč tome tražio način kako spriječiti ovrhu. Pritom nije poricao sadržaj razgovora ni identitete sugovornika", dodaje sutkinja.

Biloš je razgovarao s tadašnjim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom i Matom Radeljićem, nekadašnjim savjetnikom bivše predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Preko njih je Biloš, utvrdio je sud tijekom dokaznog postupka, pokušavao doći do ravnateljice Porezne uprave i šefice osječke ispostave.

Djelatnicima naložena odgoda ovrhe na Bilošev zahtjev

U obrazloženju presude za Ružicu Kovačević, sutkinja je naglasila da je tijekom saslušavanja svjedoka nedvojbeno utvrđeno da je bivša šefica osječke ispostave Porezne uprave naložila djelatnicama odgodu ovrhe na Bilošev zahtjev, iako je znala da je to protuzakonito.

Kao neistinitu, neuvjerljivu i proturječnu sud je ocijenio i obranu Nade Čavlović Smiljanec.

Pri izricanju kazne sud je kao olakotne okolnosti ocijenio dosadašnju nekažnjavanost Čavlović Smiljanec i Kovačević, dok je Bilošu kao otegotna okolnost uzeta u obzir ranija pravomoćna osuđivanost.

Svaki od nepravomoćno osuđenog trojca mora platiti i 18.259 kuna troškova za financijsko-knjigovodstveno vještačenje.

Optuženici su na suđenju zanijekali krivnju i odbacili optužbe. Uskok je u optužnici, potvrđenoj prije više od četiri godine, Čavlović Smiljanec i Kovačević teretio da su pogodovale Bilošu tako što su prolongirale naplatu poreznog duga njegove tvrtke OLT, čime je državni proračun oštećen za 9,5 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Čavlović Smiljanec autoritetom ravnateljice Porezne uprave, nakon donošenja rješenja o ovrsi, od Ružice Kovačević tražila da se rješenje ne provede, iako je po zahtjevu bez odgode moralo biti proslijeđeno Fini.

Time je Biloševoj tvrtki, po tvrdnjama tužiteljstva, omogućeno nesmetano poslovanje po računu sve do pokretanja predstečajne nagodbe u svibnju 2013. te je onemogućena ovrha.





Tekst: Radio Osijek/Hina/TM
Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 10.07.2020. 21:11 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ako je to prvostupanjska presuda onda ima još mogućnosti, još drugi stupanj i vrhovni sud. 7 godina su uspjeli odugovlačiti do prvostupanjske presude. Ako uspiju odugovlačiti sud još 5 godina, slučaj će otići u zastaru. Ne kažem da će tako biti, ali je moguće. Donedavno je kod nas važilo pravilo (ako nije bio u pitanju zločin): tko ima dovoljno novca za dobre odvjetnike uglavnom nikad ne bude pravomoćno osuđen, jer su zakoni tako namješteni da omogućavaju odugovlačenje postupka. Od odugovlačenja nemaju koristi siromašni jer nemaju novca za visoke sudske i odvjetničke tarife, već samo bogati i dakako odvjetnici. Stoga je lako naslutiti tko stoji iza takvih zakona. Građani su upravo nedavno na izborima podržali velikom većinom one koji su donijeli takve zakone.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: