Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Žene u politici: Nataša Bek "Žene za 5 u politici - politike budućnosti pripadaju ženama"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOva tema je zaključana: ne možete uređivati postove niti odgovarati.
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65769
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.07.2020. 19:18 
Naslov:  Žene u politici: Nataša Bek "Žene za 5 u politici - politike budućnosti pripadaju ženama"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 


Koalicija centra koja obuhvaća stranku s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokus, jedna je od rijetkih političkih opcija koja uključuje iznimno veliki broj žena na izbornim listama - po šest u svakoj izbornoj jedinici, a nije rijedak slučaj da su žene i nositeljice lista. To samo govori o tome da su temeljne vrijednosti ove koalicije, koje uključuju ravnopravnost, toleranciju i uvažavanje, uistinu takve i u praksi. I upravo na ovom primjeru može se jasno vidjeti da ova koalicija donosi stvarnu promjenu, bez lažnih obećanja i nemoralnih ponuda.

Žene na listi 4. Izbornoj jedinici mahom su se u politici našle zbog reakcije na postojeće stanje, nezadovoljne situacijom u društvu, te osjećajući obavezu zasukati rukave i doprinijeti boljem životu nacije, kao što su to i do sada činile u svom profesionalnom i privatnom životu. Koalicija stranaka okuplja žene kako bi izgradile viziju budućnosti koju istinski želimo, a ta promjena jamči naš uspjeh.

Nositeljica liste, Andrea Gross – Bošković, po struci je prehrambeni tehnolog i biotehnolog, 17 godina radi u sustavu sigurnosti hrane, od čega je pet godina bila ravnateljica Hrvatske agencije za hranu, do lipnja 2018. godine. Ističe kako su joj struka i obitelj oduvijek bili prioriteti, međutim, kroz godine svog profesionalnog puta itekako je shvatila da je sudjelovanje u kreiranju određenih politika nužno za napredak društva.

- Naša koalicija temelji se zalaganju da je nova Hrvatska kakvu mi želimo, pomirena s prošlošću i okrenuta prema budućnosti. To je društvo u kojem se građani osjećaju slobodno i sretno, u kojem žele stvarati i otvoreni su za suživot sa svim ljudima dobre volje. Društvo u kojem su javne politike fokusirane na podizanje kvalitete i standarda života stanovnika.

U ovoj poljoprivrednoj regiji, naš cilj je stvoriti modernu poljoprivrednu proizvodnju temeljenu na znanju i primjeni visoke tehnologije. Poljoprivredu koja stvara proizvode veće dodane vrijednosti i koja je konkurentna. Hrvatska ostvaruje viškove u proizvodnji žitarica, dok ima ogromne manjkove u proizvodima više dodane vrijednosti. Kada bi viškove žitarica, umjesto da ih izvozimo, iskoristili u stočarstvu, vrijednost poljoprivredne proizvodnje povećala bi nam se za oko 6 milijardi, odnosno 35%. Da bismo postigli taj cilj, sve resurse - od novca namijenjenog poticajima do poljoprivrednog zemljišta - treba usmjeriti ka mlađim i obrazovanim poljoprivrednim proizvođačima i subjektima u poljoprivredi, koji imaju potencijala razviti suvremenu i efikasnu poljoprivrednu proizvodnju. Oni će predstavljati kvalitetnu bazu na koju će se razvojem kooperantskih odnosa osloniti brojni manji proizvođači.

Tanja Paris, po struci profesorica matematike i fizike, više od 20 godina radi u osnovnoškolskom obrazovanju. Kao učitelj savjetnik ističe važnost kvalitetnog personaliziranog učenja sa svima - i učenicima i učiteljima u našoj domovini.

- Kao liderice naše zajedničke globalne obitelji, moramo graditi okruženje koje će potaknuti sve žene da budu uzor, svojoj djeci, obitelji, prijateljima, drugim ženama i muškarcima.

Livija Pribanić profesorica je engleskog jezika i književnosti i njemačkog jezika i književnosti s dugogodišnjim radnim iskustvom u području obrazovanja. Od 2002. godine u stalnom je radnom odnosu u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci kao nastavnica engleskog jezika. Tijekom godina radnog iskustva brojnim je aktivnostima u struci dokazala stručnost te je napredovala u zvanje profesor savjetnik. Suautorica je kurikuluma za engleski jezik, a od 2018. godine izravno radi na implementaciji Škole za život. Prošle godine primila je i nagradu resornog Ministarstva za doprinos razvoju kvalitete odgojno-obrazovnog sustava Republike Hrvatske.

- Imala sam priliku vidjeti i iskusiti kako funkcioniraju obrazovni sustavi brojnih država Europe i znam da je veliki problem našeg sustava preopterećenost učenika teorijskim znanjima. Živimo u jednom modernom dobu u kojem je svijet otvoren i dostupan, u kojem učenje napamet nije opcija, u kojem trebamo učenicima dati znanja i vještine za život izvan učionice. Upravo to i jest program ove koalicije: izbornost u gimnazijama, a naglasak na praktična znanja u strukovnim školama.

Nataša Bek, učiteljica Fizike, Tehničke kulture i Informatike u Osnovnoj školi Nikole Andrića u Vukovaru, a od 2018. godine izravno radi na implementaciji Škole za život. Sa skoro dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u obrazovanju, radila je u 13 škola, što osnovnih, što gimnazija i strukovnih škola te je dobro upoznata s problematikom obrazovanja, od zapošljavanja do reforme obrazovanja. U glavni fokus stavlja upravo ovaj resor koji je pretpostavka uspjeha svih ostalih.

Motivacija u njenom radu je rad s darovitim učenicima, osobno kontinuirano usavršavanje u STEM i pedagoškom području, popularizacija znanosti, volontiranje, ali i građanska participacija u promjenama koje se tiču ne samo radne populacije nego i njenih učenika kad završe svoje obrazovanje.

Zalaže se za društvo znanja i društvo suradnje u kojemu je onda lakše ostvariti ciljeve poput modernizacije obrazovanja te lakšeg poduzetništva utemeljenog na suradnji civilnog društva, javnog, privatnog i akademskog sektora.

Nažalost, danas se čak i putem medija kroz svakodnevne teme potiče polariziranost društva do krajnjih granica. Rade se razne podjele, na različitosti se gleda kao na nešto negativno umjesto da se potiče dijalog i suradnja te stavi fokus na bitno.

- Ljudska, osobna (uključujući i reproduktivna) prava i slobode i sve civilizacijske vrijednosti koje jamči i Ustav RH smatra neospornima i nepotrebnim temama u raspravama. Razumijevanje i prihvaćanje drugoga i drugačijega bez obzira na spol, rod, kulturnu, socijalnu, rasnu, religijsku, etničku pripadnost je odrednica zdravog društva.

- Fokusirajmo se na bitno jer društvo koje želi napredovati mora uvažiti različitosti i graditi dijalog u bitnim temama, surađivati kako bismo ostvarili zajedničke ciljeve te preuzeli odgovornost za njihovo ostvarivanje. Svi mi! Ne zanemarujmo utjecaj koji kao građani imamo na razne politike, izađimo na izbore!

- Okrenimo se budućnosti kako bismo generacijama koje dolaze ostavili bolju Hrvatsku!


Koalicija ističe nužnost podizanja društvenog statusa odgojno-obrazovnih radnika. Zalaže se i za odustajanje od općeg prosjeka jer ono nije mjerilo znanja. Najviše pažnje potrebno je usmjeriti objektiviziranju ocjenjivanja i uvođenju meritokratskih principa u osnovno i srednje školstvo.

Regijama, temeljem teritorijalnih i društvenih specifičnosti, potrebno je dopustiti aktivnu mogućnost kreiranja dijela školskih programa i školskih kurikuluma.

Zato sve pozivamo - glasajmo fokusirano za pametne ljude s imenom i prezimenom!


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: