Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U osječkom Vodovodu u probni rad pušten Objekt za dvostupanjsku filtraciju vode

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.06.2020. 13:39 
Naslov:  U osječkom Vodovodu u probni rad pušten Objekt za dvostupanjsku filtraciju vode
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U osječkom Vodovodu u probni je rad svečano pušten Objekt za dvostupanjsku filtraciju koji je financiran sredstvima EU fondova.

Investicija dogradnje postojećeg pogona za proizvodnju pitke vode u Osijeku , jedan je od šest ugovora u okviru EU Projekta „Poboljšanja vodno komunalne infrastrukture Grada Osijeka“, poznatijeg kao „Projekt Osijek“. Početku probnog rada nazočili su ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, osječko-baranjski župan Ivan Anušić i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Kako je istaknuto, otvaranjem ovog objekta, Grad Osijek i Vodovod Osijek svrstavaju se među pionire borbe protiv arsena u vodi za ljudsku potrošnju. Naime, arsen u vodi za piće prirodnog je podrijetla i problem je ne samo Hrvatske, već i drugih zemalja u ovom dijelu Europe. Cilj je dogradnje i tehničko-tehnoloških zahvata na postrojenju za preradu vode, dovesti razinu arsena ispod 10 µg/L. Kao tehnološko rješenje odabrana je primjena dvostupanjske adsorpcije i filtracije te ozonizacije vode, pojasnio je direktor Vodovoda Ivan Jukić.

-Zaista smo ponosni što s današnjim danom možemo pustiti ovo postrojenje u probni rad. U roku od 4 mjeseca, siguran sam da ćemo završiti sve radove u okolišu i već u roku od mjesec dana ćemo dobiti prve uzorke skidanja arsena na ovom postrojenju. Ovo je iznimno važno za nas, posebno iz razloga jer mi koji živimo na području Osijeka, na ovoj aglomeraciji, nemamo mogućnost piti vodu iz drugih izvora, nego iz podzemnih izvora ili rijeke Drave. Naše primarno izvorište su podzemne vode i s ovim postrojenjem ćemo tu vodu dovesti na visoku tehnološku razinu. Mi smo uvijek isporučivali zdravstveno ispravnu vodu, a ovdje su naši zahtjevi bili da dođemo do 6 µg/L i siguran sam da ćemo već na prvom uzorkovanju imati rezultate. – istaknuo je direktor Vodovoda Ivan Jukić.

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš pozdravila je sve uime gradonačelnika Ivana Vrkića te naglasila je kako Grad Osijek uvijek nastoji biti korak ispred, kada je riječ o standardu života Osječanki i Osječana.

-To upravo pokazujemo projektom dogradnje pogona proizvodnje pitke vode sustavom dvostupanjske filtracije gdje smo upravo pokrenuli probni rad koji će trajati naredna 4 mjeseca. Ovo je prvi ovakav projekt, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i u regiji i stoga smo kao grad Osijek iznimno ponosni i sretni te upućujemo čestitke svima koji su sudjelovali u ovom projektu vrijednom 66 milijuna kuna. – rekla je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić kazao je kako je to jedan od najboljih primjera na koji način europski fondovi poboljšavaju život građana.

Europski fondovi osiguravaju bolju kvalitetu života, osiguravaju zapošljavanje u Slavoniji i Baranji, osiguravaju bolje školstvo, bolje zdravstvo, a isto tako osiguravaju dostupnost pitke vode i bolju kvalitetu vode. – naglasio je ministar Marko Pavić.





Tekst i foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 30.06.2020. 21:59 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Osječki Vodovod je koliko mi je poznato uvijek bio na viosokoj razini kada je kvaliteta vode u pitanju, a ovo je svakako novi korak u pravom smjeru.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: