Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Knjige na dobrom glasu - Zabavni i kvalitetni dječji stripovi

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65424
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.06.2020. 20:01 
Naslov:  Knjige na dobrom glasu - Zabavni i kvalitetni dječji stripovi
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Potičući čitanje kod najmlađih, želimo razviti ljubav prema čitanju iz užitka. Prateći interese najmlađih, nudimo im za čitanje raznovrsne sadržaje i forme kako bi im čitanje bilo zabavnije. Strip pripovijedanjem povezuje niz likova i priča.

Najjednostavnija bi i najkorištenija definicija za njega bila ona u kojoj su to priče prikazane u slikama. Sâm naziv stripa na engleskom jeziku – comic strip, što bi se doslovno prevelo kao komična traka, upućuje na njegov zabavni karakter. Strip nas, kao ljudska kreativna tvorevina, prati još od prapovijesti. U početku su se pojavljivali u novinama, dok kasnije postaju neovisni medij, odnosno – deveta umjetnost. Vizualni i narativni karakter stripa s humorističnim tonom prilagođen je najmlađoj publici koji, uz poučne elemente, čine dječji strip. Strip pospješuje mogućnost vizualizacije kod najmlađih čitatelja što, postaje preduvjetom njihova apstraktnog razmišljanja. Djeca uživaju u lijepim crtežima koji onda potiču osobnu kreativnost što povećava estetsku vrijednost stripa kao medija. Dobri, kvalitetni dječji stripovi dostupni su za posudbu u Odjelu za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku te ćemo vam predstaviti neke od njih iz naše bogate zbirke.

Prvi naslov koji donosimo jest "Boduljko i Žbunika" autora Darka Kreča. Razigrano, vedro i veselo štivo za naše najmlađe koji tek počinju čitati. Male crtice iz života dvaju šumskih prijatelja, gljivice Žbunike i ježića Boduljka, razveselit će svakoga. Jednostavne su to i jasne pričice iz života, o ljubavi, o manama i vrlinama te o svemu i svačemu, ali svakako šaljive, poneke s poukom, neke u stihovima.

Idući naslov zove se "Kameni zoološki vrt – Višnja" autorice Aurélie Neyert. Glavna protagonistica ovoga pustolovno-detektivskog strip-serijala za djecu simpatična je desetogodišnjakinja Višnja koja želi postati spisateljicom. U namjeri da to ostvari, u dnevnik upisuje svakodnevne doživljaje promatrajući ljude koje susreće. Prvi naslov u nizu otkriva zadivljujući svijet tajanstvenog starijeg čovjeka koji je svojom neobičnom pojavom zagolicao maštu Višnje i njenih prijateljica. Kroz strip se nenametljivo provlače općeljudske vrijednosti, poput obazrivih međuljudskih odnosa i prijateljstva. Svakako pročitajte i drugi naslov serijala – Tajna Hektorove šume.

Idući naslov koji predstavljamo jest "Hilda i crni pas" autora Lukea Pearsona. Simpatična i znatiželjna djevojčica glavna je protagonistica nagrađivanog strip-serijala za djecu. Hilda je djevojčica koja živi usred šume s brižnom majkom. Hilda ima vjernoga ljubimca, psa Granka koji je prati u njezinim avanturama. Okružuju je fantastična stvorenja (trolovi, patuljci, divovi…) o kojima Hilda rado čita knjige, ali ih i izravno upoznaje. Njezina istraživačka lutanja, na kojima susreće neobična stvorenja i sudjeluje u raznim pustolovinama, prikazana su na duhovit i neposredan način. U četvrtom nastavku stanovnicima grada u kojem živi Hilda, prijeti opasnost od velikog i opasnog stvorenja, a njezina upornost i nesebičnost pokazat će da stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine. Serijal Hilda maštovito je štivo u kojem se ujedno govori o prijateljstvu i požrtvovnosti te neizostavnom sukobu dobra i zla. Pročitajte i ostale naslovi iz serijala/ Hilda i kamena šum; Hilda i ponoćni div; Hilda i povorka; Ptica; Hilda i trol.

Idući je naslov "Čovpas" Dava Pilkeya. Autor je serijala romana za djecu Kapetan Gaćeša ovaj put mladim čitateljima pripremio stripove o Čovpasu – policajcu ljudskog tijela i pseće glave te njegovu najvećem neprijatelju, genijalnom mačku Frkiju. Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja, a na kraju se nalaze i upute za crtanje glavnih likova. Spremite se za akciju, napetost, romantiku… NJUŠ-NJUŠ… i smjehove!

Pretposljednji naslov koji Vam donosimo jest "Calvin i Hobbes" autora Billa Wattersoa. Izdavačka kuća Fibra predstavlja nam prvo cjelovito izdanje s dogodovštinama ovog nezaboravnog dvojca na hrvatskom jeziku u nadahnutom prijevodu Darka Macana. Ovaj je strip izlazio u Jutarnjem listu 90-tih godina prošloga stoljeća. Glavni junaci jesu šestogodišnji dječak Calvin s američkoga sjeverozapada i njegov plišani tigar Hobbes kojega Calvin vidi kao živoga tigra s kojim se druži i razgovara. Calvinovo prijateljstvo s Hobbesom, svakodnevni život i događanja u školi i kući, u koji su uključeni njegovi roditelji, drugi odrasli i vršnjaci, njegov jedinstveni pogled na sve njih i na šire društveno okruženje, u ovoj su knjizi prikazani nizom duhovitih, kratkih epizoda. Pročitajte i ostale naslove iz serijala: Čudobića s drugog svijeta; Na Yukon!; Pod posteljom nešto slini.

Posljednji naslov koji predstavljamo jest "Frnk-Erupcija" autora Bricea Cossua. Glavni protagonist avanturističko-fantastičnog strip-serijala jest trinaestogodišnji dječak koji želi pronaći svoje roditelje budući da je kao jednogodišnja beba bio smješten u sirotište. Krenuvši u potragu, Frank će se spletom neobjašnjivih okolnosti naći u potpuno nepoznatom okruženju, odnosno prapovijesti. Sve opasne, izazovne i duhovite pustolovine Frankova preživljavanja te prilagodbe na neusporediv način života među praljudima i u potpuno novom okolišu francuski su autori namijenili čitateljima viših razreda osnovne škole. Uputite se u prapovijesno doba u kojem nema pizze, nema Interneta… Naslov predstavlja prvi dio serijala. Svako pročitajte i prethodne naslove: Prapočetak; Vatreno krštenje; Žrtva.



Tekst i foto: Suzana Biglbauer, dipl. knjižničarka

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: