Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Hoće li trgovački centri raditi već ove nedjelje?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65429
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.05.2020. 13:06 
Naslov:  Hoće li trgovački centri raditi već ove nedjelje?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako smo već pisali, zbog povoljne epidemiološke situacije Nacionalni stožer Civilne zaštite ukinuo je zabranu rada nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tim povodom u emisiji „U mreži prvog“ na Hrvatskom radiju gostovali su Zvonimir Savić, savjetnik premijera, Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika.

Postavilo se pitanje hoće li trgovački centri moći otvoriti svoja vrata kupcima već ove nedjelje. Novosel smatra da ne mogu budući se, ako se poštuje Zakon o radu, raspored mora najaviti tjedan dana unaprijed tako da ovaj vikend trgovački centri ne bi trebali početi s radom. U suprotnom, podliježu sankcijama u skladu s odredbama Zakona.

Novosel je dodao i da SSSH nikada nije zastupao stav da se ne radi niti jedna nedjelja u godini, pogotovo tijekom turističke sezone. To nije isključivo ekonomsko pitanje već stav gotovo 90% članova sindikata trgovine koji traže da se nedjelje provode s obitelji. Novopsel je podsjetio i kako je u većini europskih zemalja ograničen rad nedjeljom te je pozdravio puštanje u javnu raspravu Zakona o radu nedjeljom kojim bi se odredilo 14 radnih nedjelja tijekom kalendarske godine.

S druge strane, Oreščanin misli kako otvaranje trgovačkih centara već ovaj vikend ovisi o dogovoru poslodavaca sa zaposlenicima, a sve pod uvjetom da radnik bude adekvatno plaćen za svoj rad. Zakonski je sve regulirano, svi radnici imaju potpisan ugovor kojim je regulirano radno vrijeme i potrebno se samo držati zakona. „Država mora omogućiti da se što više radi i što više privređuje. Ako netko želi raditi nedjeljom, neka radi, ako ne želi, neka ne radi“, rekao je Oreščanin.

Razgovaralo se i o predloženoj mjeri skraćivanja radnog vremena za koju je Savić rekao kako je to dobra mjera koja odlično funkcionira u brojnim europskim zemljama. Na pitanje kada možemo očekivati skraćivanje radnog vremena kod nas, Savić je odgovorio kako je to stvar dogovora između poslodavca i sindikata, no da načelno nema prepreka od strane Vlade.



Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: