Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Lessing - landranje baranjskom Planinom

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.05.2020. 9:52 
Naslov:  Lessing - landranje baranjskom Planinom
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Čim je to dopustila korona, udruga Karašicka Republika organizirala je dvodnevni Lessing – landranje Baranjskom planinom koje je okupilo sedamdesetak šetača iz cijele Hrvatske.

Opće je poznato kako je proljeće najljepše godišnje doba za otkrivanje Baranje, a posebna je draž kada se u šetnju krene iz višemjesečne izolacije. Drugi po redu Lessing posvećen uživanju u praporu s naglaskom na vijugave surduke i stotinama srušenih/ruševnih, ali i obnovljenih gatora (vinskih podruma) oduševili su šetače iz Baranje, Osijeka, Belišća, Županje, Zagreba i Splita. Zbog postojećih epidemioloških restrikcija, ali i velikog interesa, šetalo se dva dana. Iako je koncept landranja šetnja bez plana i programa, zanimljivo je kako se oba dana poklopila šetnja duga 15 kilometara. Landralo se zaboravljenim vinogradarskim stazama Draž i Gajić Planine, od Trojnaša, Kraljica i Bunarić dola pa sve do Čibogata i Samar surduka. Nepregledna polja žita i ječma „kao iz gladijatora“ koja plešu na vjetru, čudesna polja ljubičastog maka, vinogradi sa stotinu redova ili spontani susreti sa starim Baranjcima i okrijepa uz trešnju, doživljaji su koji se ne mogu riječima opisati, jednostavno se moraju doživjeti!

[Foto: Josipa Glavurdić]


Osim rekreativnog i gastro dijela, Lessing u sebi sadrži i edukativnu dimenziju jer se putem čitaju ulomci iz putopisa Mirka Hunjadija, ali i upoznaje s istraživanjima Andrije Bognara. S razlogom se landra Baranjom njima u čast! Samo landranje završeno je u Gajić planini, kod jedne živuće baranjske legende - gajdaša Filipa Golubova Cara. Osim što je oduševio svirkom na gajdama, šetači su najviše „poludjeli“ za domaćim tistom odnosno trgancima u pilećem paprikašu. Događanje je opet okupilo ljude svih uzrasta, oni manji su na kraju uživali u soku od bazge, dok oni stariji u „to fino baranjsko vino“ i raznim voćnim rakijama.

Organizator Mislav Matišić nada se kako će ovakvi događaji uskoro prerasti u turistički proizvod:
Mislim da sve više spoznajemo koliko je pješačenje i bicikliranje Banskim brdom fantastičan osjećaj, i to govorimo iz perspektive osoba koja su svakodnevno okruženi poljima, zelenilom i oku ugodnom prirodom. Zamislite samo kako se na ovakvoj šetnji osjeća turist koji iz gradskog sivila dolazi u Slavoniju i Baranju napuniti bateriju zelenilom i prirodom? Krajnje je vrijeme da ovakvu vrstu sadržaja počnemo nuditi domaćim i stranima turistima kao idealnu nadopunu naše fantastične gastronomije i bogate kulturne baštine.

[Foto: Josipa Glavurdić]


Udruga Karašicka Republika nastavlja s organiziranjem rekreativnih događanja u Baranji. Već u nedjelju 31. svibnja 2020., u Dražu će se održati 4. biciklijada Deer&Bike s nikad većim brojem biciklista. Više o samoj biciklijadi može se pronaći na Facebook eventu: facebook.com/events/1170329343406823, a prijaviti se može na sljedećem linku:

Za kraj ponovimo Hunjadijeve riječi: „Ipak, u Baranji nije bio onaj tko nije bio u Baranjskoj planini. A tu mogućnost propustili su, uvjerio sam se, i mnogi već ostarjeli Baranjci!“ Nikad nije kasno za landranje Banskim brdom, stoga ako možete krenite već sutra ili sjednite na bicikl te na taj način upoznajte sve ono što Baranja nudi, od dunavskih šuma i ritova, surduka i vidikovaca Banskog brda do prostranih ravnica i kušanja lokalnih proizvoda te upoznavanje bogate kulturne baštine.

[Foto: Mislav Matišić]


[Foto: Mislav Matišić]


[Foto: Mario Jukić]


[Foto: Mario Jukić]


[Foto: Mario Jukić]


Tekst: Udruga Karašicka Republika

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: