Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HZJZ objavio detaljne upute za srednje škole

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65675
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.05.2020. 13:01 
Naslov:  HZJZ objavio detaljne upute za srednje škole
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas upute za provedbu praktičnih vježbi, dopunske nastave, popravnih i razlikovnih ispita u srednjim školama te obrana završnog rada u srednjim strukovnim školama.

U svojim uputama HZJZ preporučuje da se nastava u srednjim školama, kada god je to moguće, i dalje obavlja na daljinu, kao i sve prateće aktivnosti (sastanci, vježbe, konzultacije). Praktične vježbe koje se ne mogu provesti na daljinu, mogu se provesti u školi ili kod poslodavca uz poštovanje svih epidemioloških uvjeta.

Dolazak učenika na aktivnosti u školu treba organizirati na način da se učenici ne grupiraju pri dolasku (izvan i unutar ustanove poželjan je fizički razmak od 2 metra).

Stručnoj praksi, praktičnoj nastavi, ispitima i obrani završnog rada može pristupiti isključivo pristupnik koji ne pokazuje znakove akutne respiratorne bolesti, kao i pristupnik kojemu je izrečena mjera samoizolacije te kod kojeg je utvrđena zaraza COVID-19. Preduvjet za ulazak u ustanovu je ispunjavanje izjave da pristupnik nema gore navedene simptome, da mu nije propisana mjera samoizolacije te da nije zaražen koronavirusom. Kad je to moguće, ispit se može održati online ili se takvom učeniku mora omogućiti drugi rok.

U istoj prostoriji ne smije biti više od 10 učenika i nastavnika. Kod praktičnih vježbi i ispita preporučuje se da se jednom formirana grupa čim manje susreće i miješa s drugim grupama te da se učenici ne zadržavaju u hodnicima, zajedničkim prostorijama ili na dvorištu.

Veće aktivnosti organiziraju se s pauzama od barem 30 minuta između aktivnosti kako bi se mogla provesti primjerena higijena prostorija i provjetravanje te osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak učenika iz ustanove uz održavanje razmaka od 2 metra.

Mjesto održavanja praktične i dopunske nastave, vježbi i ispita i pripadajuće prostorije potrebno je svaki dan prije dolaska temeljito oprati i ako je moguće dezinficirati, uključujući i sanitarne prostorije.

Osobe koje provjeravaju osobne iskaznice i izjave moraju nositi masku i imati rukavice, nakon čega rukavice bacaju u koš za smeće, a na ulazu u ustanovu treba smjestiti dozator s dezinficijensom kako bi svaki pristupnik mogao dezinficirati ruke.

Kretanje pristupnika u ustanovi organizirat će se tako da prvo ulaze oni koji sjede najdalje. Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i, ako je moguće, s otvorenim prozorima, a usmeni dio ispita i/ili demonstracija vještina odnosno obrana završnog rada održava se u zasebnoj prostoriji koja ima vanjske prozore koji su otvoreni tijekom održavanja ispita, a vrata prostorije su zatvorena tijekom ispita.

Tijekom pisanja ispita, pristupnici na radnom stolu smiju imati samo osobnu iskaznicu, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom za svaki predmet, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale. Po završetku pisanja ispita pristupnik odlaže ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavještava dežurnog nastavnika da je završio. Pristupnii izlaze jedan po jedan i to tako da prvi iziđe pristupnik koji je najbliži vratima. Po završetku ispita prostorije treba očistiti te zatim dezinficirati.

Ako se provedba ispita može organizirati na opisani način, nošenje maski ili drugih pokrivala za usta i nos kod pristupnika i svih koji sudjeluju u provedbi ispita ili vježbi nije nužno, ali se preporučuje.

Detaljne upute možete pronaći dolje u tekstu.




Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: