Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Okolišne udruge tužile Ministarstvo zaštite okoliša zbog vađenja pijeska iz Drave

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.05.2020. 13:14 
Naslov:  Okolišne udruge tužile Ministarstvo zaštite okoliša zbog vađenja pijeska iz Drave
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nekoliko okolišnih udruga (Zelena akcija, WWF Adrija, Udruga BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode) prošlog je tjedna podnijelo pred Upravnim sudom u Osijeku tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike jer su dopustili iskapanje 460.000 kubnih metara pijeska iz Drave.

Udruge su tužbu protiv Ministarstva podnijele zbog izdavanja rješenja za iskapanje pijeska Hrvatskim vodama bez obveze izrade studije utjecaja na okoliš i utjecaja na ekološku mrežu. U tužbi upozoravaju na manjkavost postupka izdavanja rješenja te nedosljednost procedura i kršenje zakona, pogotovo što se tiče izrade studija utjecaja na okoliš i ekološku mrežu. „Posljedice zahvata, koji se temelji na manjkavim i zastarjelim podacima elaborata, bit će jako velike i nepovratne, kako za prirodu tako i za lokalno stanovništvo“, izjavila je Branka Španiček iz WWF Adrije za Radio Osijek.

Podsjetimo, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 26. ožujka izdalo je rješenje Hrvatskim vodama za iskapanje oko 460.000 m3 pijeska iz Drave kod općine Petrijevci s ciljem smanjenja rizika od poplava bez obveze izrade studije utjecaja na okoliš i utjecaja na ekološku mrežu.

Udruge upozoravaju kako će iskapanje sedimenta u ovako velikim količinama rezultirati daljnjim ukapanjem korita rijeke i pogoršanjem ukupnog stanja nadzemnih i podzemnih voda, te svih o vodi ovisnih biljaka i životinja.

Udruge također upozoravaju kako je pravi cilj ovog zahvata zadovoljavanje potrebe građevinskih radova, a ne obrana od poplava, podsjećajući na nedavno priopćenje Osječko-baranjske županije u kojem stoji da će se izvađeni pijesak moći koristiti za potrebe gradnje autoceste na Koridoru Vc.

Obzirom da su radovi na iskapanju sedimenta započeli još krajem ožujka, okolišne organizacije su uz poništenje rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike zatražile od Upravnog suda u Osijeku da izda i privremenu mjeru prekida radova.



Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr/Arhiv

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
simo031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6329
Lokacija: Ludoland
Spol: Muško Muško
Post Postano: 12.05.2020. 19:55 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Istog trena bi svim tim udrugama ukinuo sve potpore koje dobijaju od države.

_________________
http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
NameNo
Offline
Ukupno postova: 32
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.05.2020. 22:00 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

A imaju li te udruge kakve vjerodostojne elaborate koji dokazuju to što oni navode?? Upravo tako, ukinuti im sve potpore koje dobiju od države! Sami sebi zabranit vadit pjesak, pa će ga onda vadit Mađari i prodavat nam po 100 puta skupljoj cjeni, već viđeno sa Bosnom na Savi.. Nadam se da im neće proći.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
osbiker
Offline
Ukupno postova: 18
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.08.2021. 2:10 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Većine udruga za zaštitu prirode i zeleni su zlo u svijetu pa tako i u našoj državi. Ne želim da se financiraju i mojim novcima.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: