Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Usprkos pandemiji radovi u Osijeku u punom su jeku

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.04.2020. 10:52 
Naslov:  Usprkos pandemiji radovi u Osijeku u punom su jeku
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Radovi u gradu nisu prestali, unatoč epidemiološkoj situaciji. Jedno od radilišta nalazi se u Donjem gradu gdje se kraju privode radovi na rekonstrukciji kolnika i slivnika na Trgu bana Jelačića, na potezu od Dome do Dječjeg kazališta. Radovi su vrijedni 260 tisuća kuna i možemo reći da će time centar Donjeg grada dobiti ljepši i reprezentativniji izgled i sigurniju prometnicu – ističe osječki dogradonačelnik Boris Piližota.

Uz komunalne radove u Donjem gradu, radi se i na postavljanju 400 kvadratnih metara opločnika u Blok centru, od prolaza L. Jagera do Ulice Republike. Radovi su to procijenjene vrijednosti od 300 tisuća kuna, a koji uključuju i izmjenu podrumskih rešetaka, te postavljanje zaštitnih stupova, a kako bi se spriječila nepropisna parkiranja kojima se proteklih godina nerijetko moglo svjedočiti u ovom dijelu grada. Prema Piližotinim riječima, betonska galanterija bit će jednaka onoj na Šetalištu Petra Preradovića, odnosno onoj na potezu od Dome do Huttlerove ulice. Cilj je da sve, uvjetno rečeno, važnije lokacije u središtima izgledaju ljepše, a s druge strane, u slučaju potrebe za bilo kakvim radovima u budućnosti, primjerice promjenom instalacija, neće se morati radi takozvani šicevi, već će se sve moći izvaditi, odraditi radove i vratiti u prvobitno stanje – napominje Piližota.



Najavljena je, usto, i konačna rekonstrukcija nogostopa od nadvožnjaka Rosinjača do početka nove biciklističke staze Osijek-Tenja. Nogostup će, kaže osječki dogradonačelnik, biti širine dva metra, a put prema Tenji dobit će novu vizuru. Radi se i izmjena glavnoga projekta koji je još 2017. napravljen za energetski učinkovitu rasvjetu na tom potezu, a za rekonstrukciju nogostupa i postavljanje nove rasvjete izdvojit će se oko 650 tisuća kuna.

U svjetlu nove rasvjete u gradu, iznimno važan projekt modernizacije javne rasvjete sukladno ESCO modelu odličan je primjer kako upotrijebiti novu, zelenu i štedljivu tehnologiju, omogućujući građanima veću korist za manje utrošenog javnog novca. Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota podcrtava velike beneficije uvođenja ovog sustava rasvjete za građane; naime, ESCO ugovor s garancijom učinka ne predstavlja zaduženje jedinicama lokalne samouprave te povećava investicijski potencijal za druge razvojne projekte. S druge strane, ovaj se model financira isključivo iz ostvarenih ušteda i za cijelo vrijeme njegove provedbe ne nastaju nikakvi dodatni troškovi.

Projekt je to kojim će se zamijeniti preko 11 tisuća starih rasvjetnih tijela na području cijeloga grada, a odvijat će se narednih 300 radnih dana. Svakako treba istaknuti da će utrošena električna energija za javnu rasvjetu biti manja čak za 7,5 milijuna kilovat sati godišnje, što financijski znači cca 25% od onih troškova koje smo imali prije početka provođenja mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti. Dakle, uvođenjem ovoga modela financijska ušteda Grada Osijeka je 75%, dok osvjetljenje grada postaje puno energetski učinkovitije i bolje, i uz to sukladno novom Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja!

Radovi koji se trenutačno odvijaju u raznim dijelovima grada potvrđuju viziju gradonačelnika Ivana Vrkića o ravnomjernom ulaganju u sve osječke mjesne odbore i gradske četvrti. U tom kontekstu, dogradonačelnik podcrtava balans toga cilja i prioriteta u zadanim okolnostima.





Tekst i foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: