Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječke udruge nezadovoljne poništenjem javnog natječaja za financiranje programa udruga

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.04.2020. 11:57 
Naslov:  Osječke udruge nezadovoljne poništenjem javnog natječaja za financiranje programa udruga
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Velik broj udruga civilnog društva s područja Osječko-baranjske županije okupljenih u neformalnu platformu MOTUS uputilo je priopćenje medijima u kojem izražavaju nezadovoljstvo poništavanjem Javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga iz Proračuna Grada Osijeka u 2020.

Platforma MOTUS u priopćenju ističe kako je iznenađena obrazloženjem odluke o poništavanju natječaja te ukidanjem podrške jednom od najranjivijih i najvažnijih sektora društva.

MOTUS odluku smatra preuranjenom te je uputio apel Gradu, pozivajući se na Povelju o suradnji Grada i građanskih udruga, kao i druge akte u području ljudskih prava, da poništi istu te donese odluku o ponovnom otvaranju natječaja čim se okolnosti u vezi s pojavom koronavirusa COVID-19 stabiliziraju.

Kao razlog poništavanja natječaja navodi se da je onemogućeno provođenje aktivnosti projekata i programa udruga zbog novonastale situacije u vezi pandemije virusa COVID-19. Navedeni razlog Odluke Platforma MOTUS smatra neutemeljenim jer je natječaj poništen već u ožujku, a većina projekata još uvijek se može realizirati do kraja 2020. godine. Osim toga, ovom odlukom se za potrebe pomoći poslovnom sektoru u potpunosti ukida podrška civilnom sektoru te se stječe dojam da je civilni sektor manje važan za naše društvo.

Motus podsjeća da se na natječaj Grada svake godine prijavljuju brojne udruge s projektima koji doprinose kvalitetnijem životu grada, pružaju socijalne usluge ranjivim i osjetljivim skupinama, doprinose očuvanju okoliša, osmišljavaju i organiziraju brojne manifestacije mladih te mnoge druge sadržaje. Podrška Grada kroz ovaj natječaj osigurava neophodna sredstva za njihov rad i provedbu projekata. Mnoge udruge imaju zaposlene djelatnike, te im je ovaj natječaj neophodna financijska podrška za održavanje broja zaposlenika i provedbu i puno većih projekata.

U priopćenju stoji kako predstavnici civilnog društva imaju puno razumijevanje za novonastalu situaciju i spremni su doprinijeti oporavku društva, ali teret oporavka društva mora biti ravnomjerno raspoređen na sva tri sektora društva - privatni, javni i civilni. Brojne udruge u ovoj situaciji pružaju pomoć kroz volonterski rad, dajući svoju imovinu, volontere i znanje na raspolaganje Stožeru civilne zaštite te nadležnim institucijama.

Priopćenje su potpisali Lejla Šehić Relić iz Volonterskog centra Osijek, Angel Čabarkapa iz Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek te Ines Novak iz Dječjeg kreativnog centra „DOKKICA“



Tekst: Osijek031.com
Foto: Elena Sunček/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: