Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HUP poziva lokalne samouprave da nastave s investicijama i smanje svoje troškove

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.04.2020. 12:10 
Naslov:  HUP poziva lokalne samouprave da nastave s investicijama i smanje svoje troškove
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je putem svojih regionalnih ureda uputila apel svim županijama, gradovima i općinama da ne zaustave investicije i da se u javnoj nabavi što je više moguće, barem u visini od 60 posto, okrenu lokalnim poduzetnicima.

HUP ističe da je trenutna situacija mnogobrojnim tvrtkama značajno smanjila poslovne aktivnosti, a nekima i u potpunosti zaustavila poslovanje, zbog čega je važnije nego ikad poticati i sačuvati razinu lokalne potrošnje i kroz nju održati lokalnu ekonomsku aktivnost. Poslovanje mnogih poduzeća ovisi o javnim pozivima i javnim nabavama gradova, jedinica lokalne i regionalne samouprave te ostalih poduzeća kako u privatnom tako i u državnom vlasništvu. Nije realno za očekivati da će se cijene proizvoda i usluga, kao i plaće radnika ponovo prilagoditi realnim ekonomskim varijablama nakon krize tj. to nije moguće u održivom vremenskom razdoblju i bez značajnih posljedica, koje će biti izazivane smanjenjem proizvodnje i povećanjem nezaposlenosti. Shodno tome, zaposlenost najviše ovisi o visini investicija, prilikom čega su privatne investicije dovoljne za punu zaposlenost samo u fazama gospodarskog rasta, dok se u vrijeme krize privatni kapital povlači, a često bude i „zamrznut“.

Jedino kroz zajedničku sinergiju, aktivnu i otvorenu suradnju lokalne uprave i samouprave s domaćom industrijom možemo zaustaviti krizu i omogućiti poduzetnicima da zarade svoje plaće. Ono što poduzetnici žele je mogućnost da mogu nastaviti s radom i sami zaraditi za plaće svojih radnika, za održavanje i razvoj poslovanja i za razvoj lokalne zajednice u kojoj djeluju“, izjavila je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

HUP također apelira na jedinice lokalne uprave i samouprave da preuzmu dio odgovornosti te rasterete gospodarstvenike i otpišu sva lokalna davanja za poduzetnike koji ne rade ili rade sa znatno smanjenim opsegom poslovanja.

Dr. sc. Ivan Sarić, pravni savjetnik HUP- Regionalnog ureda Osijek: „Koliko god do sada lokalna samouprava isticala da brine o lokalnim poduzetnicima, sada trenutak da pokaže, odnosno, donose mjere za spas lokalnog gospodarstva, posljedično radnih mjesta. Iako imamo dobrih primjera, poput javnog poziva Grada Osijeka za dodjelu potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području grada Osijeka u 2020., ovim putem pozivamo i sve druge lokalne sredine da donesu mjere koje će pridonijeti spasu radnih mjesta



Tekst: HUP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: