Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



[VIDEO] Spektakularan konvoj satelita na noćnom nebu iznad Hrvatske

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65737
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.04.2020. 10:57 
Naslov:  [VIDEO] Spektakularan konvoj satelita na noćnom nebu iznad Hrvatske
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Mnogi su stanovnici Osijeka i Slavonije u petak i jučer navečer primijetili neobičan prizor na večernjem nebu: točkice svjetlosti koje su u pravilnim razmacima, bez zvuka, letjele iznad našeg područja u smjeru jugozapada prema sjeveroistoku.

Većina je vjerojatno pomislila da je riječ o avionima, a ljubitelji SF žanra u tome su već vidjeli „male zelene“, no nažalost moramo vas razočarati: to nisu bili ni zrakoplovi ni vanzemaljci već konstelacija komunikacijskih satelita tvrtke SpaceX koju vodi ambiciozni Elon Musk.

Muskov cilj je velikim brojem malih satelita pokriti cijeli svijet brzim internetskim pristupom, osobito rjeđe naseljena područja bez dobre infrastrukture. Sateliti se lansiraju u paketima od po 60 komada, a prvi set lansiran je u svibnju prošle godine. Do sada je obavljeno šest lansiranja, što znači da se u orbiti trenutno nalazi 360 malih satelita, a sveukupan broj satelita trebao bi dosegnuti čak 12.000.

Obzirom da se sateliti koji su do sada lansirani nisu pretjerano udaljili jedan od drugog, njih više desetaka tako putuje istom orbitom u "konvoju", a njihovu poziciju moguće je pratiti ovdje.

Sve što trebate napraviti jest na karti svijeta označiti Hrvatsku, konkretno Osijek, te potom kliknuti na link „predict passes“ ispod karte. Rezultat će biti tablica s popisom preleta u narednih pet dana, a na kraju tablice dobijete informacije o tome kako ćete ovu pojavu moći pratiti – golim okom, uz uporabu dvogleda itd.

Dakle, pogledajte u naznačeno vrijeme u nebo u smjeru zapada ili sjeverozapada te, budete li imali sreće s vremenskim prilikama, ove satelite moći ćete vidjeti i golim okom kako jedan za drugim putuju nebom u istom smjeru.

U bliskoj budućnosti tih će satelita biti znatno više nego sada, a više ćemo ih moći vidjeti ljeti, obzirom da ljeti Sunce više obasjava sjevernu polutku.

Za više informacija posjetite službenu stranicu projekta starlink.com.

















[klik za uvećanje]




Tekst: Osijek031.com
Foto: Screenshot video

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 19.04.2020. 20:38 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Amerikanci mogu što hoće a svi ostali moraju biti kuš.
Sjećam se kad je EU planirala lansirati sustav satelita za geolokaciju Galileo. Amerikanci su tražili da oni mogu upravljati preciznošću geolokacije iznad USA. Nakon što je EU to odbila, Amerikanci su zaprijetili; ne postigne li se dogovor, svaki lansirani satelit će biti srušen. I postignut je dogovor, naravno.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: