Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Predstavljen Andrija, hrvatski digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65776
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.04.2020. 8:16 
Naslov:  Predstavljen Andrija, hrvatski digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Banskim dvorima jučer je predstavljen Andrija, prvi digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj.

Ime je dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. Andrija će pomoći hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli epidemije COVID-19.

Digitalni asistent će funkcionirati preko tzv. chatbot-a na platformi koronavirus.hr i na platformi WhatsApp. To će omogućiti svim korisnicima pametnih telefona da pomoću umjetne inteligencije, algoritama ugrađenih u taj digitalni asistent, naprave samoprocjenu vlastitog zdravstvenog stanja u vezi s ovom bolesti.

Ako građani imaju određene sumnje na simptome, digitalni asistent Andrija će im pomoći utvrditi ima li ili nema razloga za zabrinutost, odnosno trebaju li se javiti liječnicima ili za to nema potrebe. Pitanja koja digitalni asistent postavlja svakom korisniku na digitalnim platformama su ista koja bi epidemiolog u ordinaciji postavio svakom pacijentu.

Epidemiolog Branko Kolarić rekao je na predstavljanju da epidemiolozi dnevno mogu riješiti 50-ak poziva telefonom, dok ovaj digitalni asistent može obraditi desetke tisuće poziva dnevno što je velika pomoć kojom će se rasteretiti zdravstveni sustav.

Predsjednik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CroAI) Mislav Malenica naglasio je da je Andrija čak korak dalje od onoga s čime su izašle ostale zemlje u regiji i svijetu, koje su se fokusirale više na to kako da daju općenite savjete i informacije vezane za korona virus. Andrija je jedan od rijetkih digitalnih asistenata koji će dati personalizirani savjet.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da, osim njegove edukativne uloge kroz asistiranu samoprocjenu stanja, digitalni asistent omogućava daleko lakši kontakt i pronalaženje relevantne adrese za obraćanje o nekakvom problemu. U ovisnosti o težini stanja on će vas uputiti ili da telefonski pozovete epidemiologa ili da se telefonski obratite liječniku obiteljske medicine ili da idete dalje.

Andrija je nastao uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

S Andrijom se može komunicirati na WhatsAppu slanjem ključne riječi „Pozdrav“ na broj +385 99 775 3049 koji je potrebno najprije spremiti u imenik. Također, servis se može aktivirati i klikom na ovu poveznicu.

Aktivacijska poveznica objavljena je i na Andrijinoj službenoj stranici andrija.ai.







Tekst: Osijek031.com
Foto: Screenshot

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: