Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Toplo i vlažno vrijeme ipak usporava širenje koronavirusa?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.03.2020. 10:41 
Naslov:  Toplo i vlažno vrijeme ipak usporava širenje koronavirusa?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Toplo i vlažno vrijeme povezano je sa sporijim širenjem novog koronavirusa, navodi se u studiji američkih znanstvenika s Massachusetts Institute of Technology (MIT), piše Jutarnji list.

To je drugo istraživanje u posljednjih nekoliko dana koje ukazuje da više temperature i viša razina vlage ne pogoduju SARS-CoV-2, baš kao i ostalim respiratornim virusima, uključujući one koji uzrokuju gripu.

Prije nekoliko dana znanstvenici s kineskih sveučilišta u Beihangu i Tsinghu, koji su od početka epidemije u toj zemlji proučavali utjecaj temperatura na koronavirus, utvrdili su da koronavirus ne može preživjeti na 30 stupnjeva Celzijevih, a svaki porast temperature za jedan stupanj ili vlage za jedan posto usporit će brzinu prijenosa ove bolesti s čovjeka na čovjeka. Istraživanje je provedeno na uzorku od 100 kineskih gradova.

U novoj studiji znanstvenici pod vodstvom Qasima Bukharija i Yusufa Jameela s MIT-a analizirali su podatke o broju infekcija Covida-19 u različitim dijelovima svijeta te ih uspoređivali s dva parametra vremena u svim regijama: temperaturom i vlažnošću.

Istraživanje je pokazalo da se 90% slučajeva zaraze koronavirusom dogodilo u regijama s temperaturom između 3 i 17 Celzijevih stupnjeva. Gdje god su temperature bile niže, broj slučajeva Covida-19 počeo se brzo povećavati. To je posebno vidljivo u Europi gdje je zdravstvena zaštita među najboljima na svijetu.

Znanstvenici su također spoznali da je u regijama apsolutna vlaga bila između četiri do devet grama vodene pare po kubnom metru zraka. Među tim zemljama je i Hrvatska.

Iako su i zemlje s tropskom klimom i one na južnoj hemisferi, kod kojih je trenutačno sredina ljeta, prijavile slučajeve Covida-19, ipak regije s prosječnim temperaturama iznad 18 Celzijevih stupnjeva dosad predstavljaju manje od šest posto globalnih slučajeva nove bolesti.

U SAD-u epidemija također, pokazuje podjelu sjever - jug. Sjeverne, odnosno hladnije države imaju mnogo više stope rasta zaraze u odnosu na južne, toplije države. Širenje SARS- CoV-19 je ograničeno u Teksasu, Novom Meksiku i Arizoni.

Zasad stručnjaci ne žele spekulirati zašto se virusi, uključujući i koronavirus, brže šire na nižim temperaturama, osim što je poznato da kroz vlažni zrak teže putuju, odnosno imaju kraći domet. Među ostalim, znanstvenici drže kako bi utjecaj mogao imati i podatak da je ljudski imunitet tijekom zime “uspavan” te da suhi zrak isušuje sluznicu nosa, koja je prva linije obrane, pa baš kroz nos najlakše ulaze virusi. I imunološke stanice, fagociti, prema svemu sudeći su manje aktivne u organizmu na nižim temperaturama, što znači da će biti manje djelotvorne u uništavanju virusa. Izračun kineskih znanstvenika govori da bi zaražena osoba, ako se temperatura poveća za 15 stupnjeva Celzijevih, širila koronavirus na oko 0,5 osoba manje. Kad se tome doda socijalno distanciranje, ljepše i toplije vrijeme uvelike bi smanjilo širenje Covida-19.

Dakle, iako nam toplije vrijeme i veća količina vlage u zraku mogu pomoći u borbi s Covidom-19, povoljne vremenske prilike same po sebi neće dovesti do nestanka koronavirusa. Vodeći svjetski znanstvenici smatraju da zasad najveći učinak imaju mjere socijalnog distanciranja te uvođenja karantena, čime kupujemo vrijeme do pronalaska učinkovitih lijekova i cjepiva.

[klik za uvećanje]




Tekst: Osijek031.com
Foto: Daniel Dobrosavljević/Foto-arhiv031, Screenshot

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: