Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ministar Beroš: Situacija u osječkom KBC-u nije alarmantna

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.03.2020. 18:09 
Naslov:  Ministar Beroš: Situacija u osječkom KBC-u nije alarmantna
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je danas Osijek te je zajedno s ravnateljem osječkog KBC-a dr. Željka Zubčića održao tiskovnu konferenciju na kojoj je pojasnio razloge svog dolaska.

Kako je ministar rekao, glavni razlog njegova dolaska je dati podršku liječnicima i ravnatelju koji se odlično bore s ovom ugrozom. KBC Osijek je obavio ozbiljne: priprema primarnog intezivističkog respiratornog centra te sekundarnog i tercijalnog centra koji će poslužiti za prihvat bolesnika.

Govoreći o dva slučaja koji su zaprimljeni u KBC Osijek, ministar Beroš je utvrdio kako od jučer imamo dva bolesnika koji su na intenzivnom liječenju, ali nije došlo do propusta u postupanju. U ovom slučaju nije bilo načina odmah provjeriti jesu li zaprimljeni pacijenti kojima je trebala hitna medicinska pomoć korona pozitivni već se to saznalo tek naknadno po prispjeću rezultata testiranja. Pacijenti su pregledani na odjelu pulmologije i intenzivne na pulmologiji; ti su prostori dekontaminirani, a djelatnici su poslani u samoizolaciju.

Ministar je ponovio i kako je riječ o novoj bolesti s kojom do sada nismo imali iskustva te se cijeli zdravstveni sustav „u hodu“ prilagođava novim okolnostima. Na kraju je istaknuo kako situacija nije alarmantna, već je pod nadzorom.

Ravnatelj Zubčić izvijestio je kako su tri liječnika u samoizolaciji iz predostrožnosti, a riječ je o liječnicima, djelatnicima KBC-a koji su se vratili u Osijek iz drugih žarišta u Hrvatskoj. Što se oboljelih u bolnici tiče, njih ima 26 ali niti jedan od njih nije zdravstveni djelatnik.

Ravnatelj je pohvalio i suradnju sa Zavodom za javno zdravstvo koji rade u tri smjene i rezultati testiranja se dobiju kroz samo nekoliko sati. Šalje se po 12 uzoraka u jednoj turi. KBC još nije dobio dozvolu da sam provodi testiranja.

Na pitanje o smjeni u KBC-u, dr. Zubčić je odgovorio kako je odluka o razrješenju liječnice donesena prije nove situacije i nije u vezi s korona virusom. Radi se o djelovanju mimo ovlaštenja i dozvole ravnatelja KBC-a koje je moglo dovesti do dodatne zabune djelatnika i panike.

Kada je riječ o zaštitnoj opremi, nje ima dovoljno, ministar je najavio da će dobiti još, tako da nema bojazni ni za pacijente ni za liječnike.

Zubčić je također dodao kako KBC Osijek ima dovoljno djelatnika jer oni koji su u samoizolaciji ne ugrožavaju funkcioniranje sustava. Ukoliko bude potrebno, povući će i kadar iz Opće bolnice Osijek.

Inače, od jutros su evidentirana 24 nova slučaja zaraženih u Hrvatskoj, što je ukupni broj zaraženih podiglo na 442. U zadnja 24 sata to je 60 novih slučajeva. Dobra je vijest to što se broj izliječenih bolesnika popeo na 22.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Screenshot video/Arhiv

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 25.03.2020. 19:24 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nisam niti očekivao da će "svoj" na "svoga".
Bolest hara svijetom već tri mjeseca, a ministar priča da nemamo iskustva. Jednom sam negdje čuo izreku da se pametan uči na tuđem iskustvu.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: