Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječki liječnici: "Mi smo - koliko god smo to mogli i znali - sada spremni"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65429
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.03.2020. 19:46 
Naslov:  Osječki liječnici: "Mi smo - koliko god smo to mogli i znali - sada spremni"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Broj oboljelih od koronavirusa raste, a trenutno u Hrvatskoj od virusa je oboljelo 206 osoba.

Pišem o onome što znam... ali znam da je tako bilo i u drugim bolnicama i KBC-ima pored ovoga našeg osječkog. - napisao je u uvodu na svojoj Facebook stranici osječki liječnik Igor Berecki.

Dok je 99% Hrvata zadnja dva tjedna brinulo (ili pak uopće nije brinulo) zbog vijesti o širenju pandemije i nestvarno tragičnim posljedicama u Wuhanu, Španjolskoj, Italiji... u isto vrijeme je šutljiva i marljiva ekipa anesteziologa, kirurga, intenzivista, hitnjaka i drugih specijalista, medicinskih tehničara i sestara, ljekarnika, biokemičara, laboranata, spremačica, inženjera, tehničkog osoblja, administratora i programera u mojem KBC-u učinila posao koji je u mojim očima ravan onome kada su Kinezi u Wuhanu u nekoliko dana izgradili cijele centre za skrb o oboljelima:
- ispraznili su i na druge odjele preselili (zajedno s pacijentima i opremom) cijela krila bolničkih zgrada
- preuredili, reorganizirali, dezinficirali, pripremili i "od nule" formirali i potpuno opremili (svim potrebnim aparatima i stručnim osobljem!) centar za respiratorno intenzivno liječenje oboljelih od najtežih oblika koronavirusne bolesti
- proveli, provjerili, obnovili i osigurali kompletne instalacije struje, kisika i ostalih tehničkih plinova za novoosnovanu jedinicu
- reorganizirali postojeće prateće, ali vitalne službe i kliničke zavode - bolničku ljekarnu, ogroman laboratorijski pogon, dijagnostičke službe, sustav bolničke prehrane
- reprogramirali i prilagodili bolnički informatički sustav
- sve to isto učinili s do sada postojećim jedinicama intenzivnog liječenja u KBC-u, uključivo s osiguravanjem dopunskih resursa
- u dijelovima organizacije koji su "zapinjali", u hodu se samoorganizirali i donosili odgovorna, važna i korisna rješenja.

Sve što je učinjeno, moglo bi biti dovoljno - ako širenje virusa ne preraste kapacitete koje su naš KBC i ostali centri u Hrvatskoj uspjeli do maksimuma osigurati.

Mi smo - koliko god smo to mogli i znali - sada spremni.

Svo to vrijeme neprekinuto radimo svoje redovne poslove (bolnica i dalje ima svoje pacijente, hitne službe, pregledi, operacije i pretrage i dalje neprekidno rade) - i čekamo.

A na vama, koji možda uopće niste svjesni koliko rada, znanja i vremena je "iza kulisa" utrošeno i iskorišteno na to da sada možemo relativno mirno čekati, na vama je samo jedno.

Da ostanete doma.

Ne idite nikuda i ne radite ništa, da ni mi ne bismo morali ništa raditi.

Ništa više ne tražimo od vas, nego da svojim izoliranjem od daljnjeg prenošenja virusa prekinete lanac koji vodi k nama, na te aparate za koje smo sretni što smo ih pripremili i istovremeno nesretni ako ih budemo morali koristiti
- napisao je Igor Berecki u svojoj objavi.

Dakle, ponovimo još jednom - #ostanidoma!





Foto: Ilustracija

Pročitajte i..
Strogo ograničavanje zadržavanja na ulicama!
Besplatna psihološka pomoć vezano uz stresove oko pandemije COVID19 od danas i u OBŽ
Od ponoći se obustavlja javni prijevoz u Osijeku
157 osoba oboljelo od koronavirusa u Hrvatskoj

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 22.03.2020. 14:33 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pohvala liječnicima za navedeni trud.
No ne slažem se pozivom da svi ne radimo ništa. To je pogrešno. Jer ako bi svi uradili ono što navedeni liječnik kaže, i taj njegov uloženi trud bi bio uzaludan.
Ono što trebamo je da se razumno ponašamo i da racionalno organiziramo rad i život tako da mogućnost prijenosa infekcije svedemo na što manju mjeru.

Evo ovo je prilika i za državu da recimo potakne istraživanje u oblasti medicine i fiziologije s ciljem da se pronađe jeftin i brz test za pojedine virusne infekcije, (primjerice slično kao što postoji uređaj za mjerenje glukoze u krvi). Recimo da takav jedan testni komplet postoji , mogli bi se svi građani Hrvatske sami testirati i tako drastično smanjiti mogućnost prijenosa zaraze. Takvo istraživanje bi možda koštalo i nekoliko milijardi kuna, tj. otprilike toliko koliko godišnje "ulupamo" na javne bilježnike.
Maštam, naravno.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: